A Népstadion - túl a sporton

2019.11.15. 12:54

1989-ben Billy Graham töltötte meg a Népstadiont

De nem csak sportesemények és koncertek töltötték meg a Népstadiont.

Billy Graham amerikai baptista evangélista 1989. július 29-i igehirdetése a rendszerváltozás egyik nagy eseménye volt, 100 ezer ember gyűlt össze a Népstadionban. A belépés díjtalan volt, sőt még 50 százalékos vasúti kedvezményre is feljogosított.A programot műholdak útján élőben közvetítette több amerikai tv-társaság, egyenes adásban tudósított róla a Magyar Rádió.

Mészáros Kálmán egyháztörténész szerint Graham nyolcvanas években történt látogatásai és igehirdetései a volt szocialista országokban egyértelműen hozzájárultak a kelet-európai kommunista rendszerek összeomlásához.

Graham rengeteg politikussal is jóban volt, jelentős szerepe volt abban is, hogy a szintén baptista Jimmy Carter elnöksége idején Magyarország visszakapta a Szent Koronát.

Billy Graham itt tartózkodása idején Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsekkel, a Magyar Katolikus Püspöki Kar akkori elnökével és a különböző magyar egyházakhoz tartozó lelkészekkel is találkozott.

II. János Pál pápa beszéde a fiataloknak

Egy másik jelentős vallási esemény 1991. augusztus 19-re datálódik, amikor II. János Pál pápa magyarul szólt az ifjúsághoz a Népstadionban. A stadionban több tízezer ember hallgatta a Szentatyát. A fiatalok Szent Margit életáldozatát bemutató misztériumjátékkal köszöntötték az egyházfőt. 

Ez volt az első alkalom, hogy a pápa Magyarországra jött (Még akkor is, ha a pápa Karol Wojtyla bíborosként a hetvenes években többször is járt hazánkban.).

A Magyarországon tartózkodó II. János Pál pápa fiatalokkal találkozott a NépstadionbanForrás: MTI/Szebellédy Géza

A pápa első magyarországi látogatásának (1991. augusztus 16-20.) a rendszerváltás után különösen nagy jelentősége volt. A beszéd végén magyarul áldotta meg a több tízezer fiatal hívőt.

A cikk megírásához az Arcanum Digitális Tudománytár Adatbázisát is felhasználtuk.

Előző
Következő