Több tanú is felismerte a kivégzős videón Hassan F.-et, a szír terroristát

Hasszán F., tárgyalás, 2019.11.15.
Vágólapra másolva!
A szíriai Hassan F.-et azzal vádolják, hogy az Iszlám Állam tagja, kivégzéseket felügyelt, valamint maga is gyilkolt. A férfi a tegnapi tárgyalási napon minden vádat tagadott, az apja is esküdözött, hogy nem terrorista, pedig korábban azt mondta, hogy az. A per ma folytatódott a Fővárosi Törvényszéken, ahol külföldön élő tanúk vallomásait olvasták fel. Hassan F. továbbra is mindent tagadott, pedig egy tanú, aki tudta az anyja és apja nevét is, elmondta, hogy az Iszlám Állam tagja volt és embereket végeztetett ki. 
Vágólapra másolva!

Kígyózott a sor a TEK által a tárgyalóterem elé felállított mobil detektoros kapuknál, ahol minden érdeklődőt és sajtóst alaposan átvizsgáltak,

a táskákat, a kamerákat és a fényképezőgépeket is átszagoltatták egy kereső kutyával.

Nem sokkal később a terem, amelyben hat állig felfegyverkezett kommandós felügyelt a rendre, szinte teljesen megtelt. A vezetőszáron érkező Hassan F.-et több TEK-es kísérte be. A férfi lassan végignézett az érdeklődőkön, majd leült a vádlottak padjára. A mai tárgyalási napon a bíró

külföldön tartózkodó tanúk korábbi vallomásait olvasta fel.

Hassan F. mellett ült a tolmácsa, aki folyamatosan, mondatonként fordította neki a vallomásokat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Nemet mondott az Iszlámra Államra, kivégezték a családját

Az első tanú a vallomásában azt mondta, hogy gyerekkorában ugyanabban a városban élt, mint Hassan F. családja, nem is lakott messze tőlük. Már a szíriai háború előtt is nagyon rossz volt a híre a településen, csirkefogónak hívták, nem csinált semmit, az utcán töltötte az idejét, nem járt iskolába. A tanú elmondása szerint

a férfi később belépett az Iszlám Államba, és az ő fivérét is arra kérte, hogy lépjen be. A fivér nemet mondott, ezért több családtagját is kivégeztették.

Hassan F. később emir rangot szerzett az Iszlám Államban, már híres volt a szervezeten belül. A tanú a fivérétől tudta meg, hogy Hassan F. Belgiumba készül, ezért küldött neki róla fényképeket és videófelvételeket, és azt kérte tőle, hogy jelentse fel a rendőrségen. Hassan F. menedékjogot akart kérni Belgiumban, de végül nem tette, mert megtudta, hogy a tanú is ott él.

A tanú elmondása szerint

a barátja szemtanúja volt annak, hogy Hassan F. embereket végeztetett ki.


A vallomás felolvasását megzavarta a férfi ügyvédje, mert szerinte Hassan F. nem tudja követni a felolvasást és a fordítást, ismerve a szellemi képességeit.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A vallomás után felszólalt Hassan F., miközben egy kommandós végig mellette állt és fogta a vezetőszárát. Megint azt bizonygatta, hogy ártatlan, nem volt tagja az Iszlám Államnak, nem vett részt kivégzésekben, nem gyilkolt meg senkit. Ahogy szerdán, ma is azt állította, hogy nem tud sem írni, sem olvasni.

Azt viszont megerősítette, hogy a tanú helyesen mondta az apja és az anyja nevét és azt is jól tudta, hogy az anyja hogyan halt meg.

A tanú második vallomásában arról beszélt, hogy a lefejezős videón felismerte Hassan F.-et, valamint egy másik képen is, amin a férfi egy kést szorít. Elmondása szerint azon a héten, amikor a fivére családját kivégezték, akkor még legalább 25 embert kivégeztek, köztük nőket is. Arról beszélt, hogy

Hassan F. maga tervezte meg a kivégzéseket, ez volt a feladata az Iszlám Államban, de ő maga is többször ölt embert, amikor "kellett".

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után Hassan F. beszélt arról, immár sokadjára, hogy analfabéta, egyébként nincs Facebook-oldala sem. Ekkor a bíró magához hívta a férfit, és

megmutatta neki azt a közösségi profilt, amiről már kiderült, hogy az övé.

A férfi azzal védekezett, hogy valaki más készítette ezt neki, hogy tudjon kommunikálni a családjával.

Ekkor az ügyvédje szólalt meg. Kifogásolta, hogy a tanú a két vallomásában nem ugyanazokat az évszámokat mondta a kivégzésekkel kapcsolatban, és azt mondta, hogy az említett időszakban a férfi nem is volt Szíriában.

Ezek mellett furcsának találta, hogy a második vallomásában el tudta mondani öt kivégzett ember nevét, az elsőben viszont nem.

Szerinte a tanú egy mesét mondott el.

Fontos személy volt az Iszlám Államban

A következő tanú arról beszélt a máltai kihallgatásán, hogy egy faluban élt Hassan F.-el, akit fel is ismert fényképről.

Azt állította, hogy a férfi először a lázadókhoz állt be, majd később, amikor a falujukba betört az Iszlám Állam, közéjük állt.

Ő úgy tudja, hogy az emir a szervezet vezetője, és Hassan F. nem volt az, de nagyon fontos embernek számított.

Megerősítette a vádiratban is olvasható állítást, miszerint a férfi gyilkolt késsel és fegyverrel, majd hozzátette, hogy az ő rokonát is Hassan F. ölte meg. Vallomása közben lejátszottak neki egy felvételt, amin embereket végeztek ki. Állítása szerint nem most látta először, ez volt az, amin a szomszédját gyilkolták meg.

Ő is felismerte a gyilkost, valamint Hassan F.-et is a felvételen, aki a tettes mellett áll egy késsel a kezében, és egy fegyver volt a vállán.

Arról beszélt, hogy ő ugyan nem volt Szíriában a kivégzéskor, de a családjától hallott róla. Aztán elárulta, hogy azért veszik fel a kivégzéseket, hogy

megfélemlítsék az embereket, a családtagoknak külön elküldenek fényképeket és videót is.

A férfi megszakította a vallomás felolvasását. Megint elmondta, hogy ártatlan, valamint állítása szerint az említett időszakban nem volt Szíriában. Ezek után a védője is felszólalt, aki ismét azt állította, hogy a tanút a kihallgatók rávezetik az évszámokra.

Egy másik tanú is felismerte a felvételeken a férfit, és azt is megerősítette, hogy az Iszlám Állam tagja volt. Elmondása szerint rengeteg embert meggyilkoltak Szíriában, többet meg is tudott nevezni közülük.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Hassan F. miatt többen is csatlakoztak a terroristákhoz

Ekkor egy újabb tanú következett, aki szerint Hassan F. a felelős a gyilkosságokért és a fosztogatásokért. Azt mondta, a férfi és a csapata a falun kívül fejezte le az embereket, majd a fejeket visszavitte a faluba.

Hassan F. több embert is csábított az Iszlám Államhoz, több mint 300-an követték őt a terroristákhoz.

A tárgyalás közben a bíró és az ügyvéd szinte összeveszett egymással. Az ügyvédnek az észrevételeit kellett volna megosztania, ehelyett a bíró szerint a bizonyítékokat értékelte.

A következő tanú is felismerte a felvételeken Hassan F.-et, és megerősítette, hogy az Iszlám Állam tagja. Azt viszont nem tudja, hogy milyen szerepet töltött be pontosan. Azt mondta, ő maga ott volt a kivégzésnél, és megerősítette a korábbi tanú vallomását, hogy a férfi a gyilkos mellett állt a felvételen, amin egyébként

ő fejezte be a lefejezést.

Amikor végzett ,Allah Akbar-t kiáltott. Ezenkívül is követett el bűncselekményt, azt is látta, ahogy Hassan F. lelő egy embert. A vádlott megint ugyanazt mondogatta. Nem volt Szíriában akkor, de ezúttal azt is hozzátette, hogy soha életében nem volt a kezében fegyver.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A nevelőanyja is elismerte, hogy az Iszlám Állam tagja

Ezután a bíró felolvasta annak a nőnek a vallomását, akit a férfi Svédországba akart csempészni, amikor elfogták a Liszt Ferenc repülőtéren. Állítása szerint Hassan F. négyezer eurót kért azért, hogy átcsempéssze a felesége irataival.

A férfi arra kérte az elfogásukkor, hogy ne azt mondja, hogy pénzért segített neki, hanem mondja, azt, hogy szívességből.

Nyírbátori zárkatársa szerint Hassan F.-et nem érdekelte senki és semmi. Egyszer összeverekedtek egymással, mert mindketten beszélni szerettek volna a családjukkal az interneten, és összevesztek azon, ki a soros.

Az is kiderült, hogy Hassan F. anyja meghalt, amikor még kicsi volt, az apja új felesége pedig azt mondta, a férfi biztosan nem gyilkolt meg senkit, bár

azt ő sem tagadta, hogy az Iszlám Állam tagja lett.

Arról viszont nem tudott nyilatkozni, hogy pontosan mi volt a feladata.

Kivégzéseket felügyelt

Hassan F.-et tavaly decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren. Akkor hamis papírokkal próbálta igazolni magát és a vele utazó nőt is. A bíróság embercsempészés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és három évre kiutasította Magyarországról.

Vissza akarták toloncolni Görögországba, de ekkor kiderült, hogy 2016 óta az Iszlám Állam tagja.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A férfit letartóztatták, majd az ügyészség szeptemberben vádat emelt ellene

előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt.

Életfogytiglani börtönbüntetést kértek rá.

A vád szerint Hassan F. és társai 2015-ben elfoglaltak egy Palmürához közeli kisvárost, ahol csinált egy halállistát.

A terrorista felügyelte a kivégzéseket; vagy tarkón lőtték az embereket, vagy megkéselték őket. Az áldozatok között egy gyerek is volt.

A bizonyítékok szerint Hassan F. nemcsak felügyelte a kivégzéseket, hanem maga is gyilkolt.

Forrás: Origo

2015 májusában brutálisan kivégezték a város imámját, amit mindenkinek végig kellett néznie.

Megsebezték a torkát, majd lefejezték. A levágott fejet a magasba emelték, megfélemlítve ezzel az embereket. Mindezt videóra vették.

A Terrorelhárítási Központ egy korábbi közleményében azt írta, hogy Hassan F. a nyírbátori migránstáborban demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, és összeverekedett más migránsokkal.

Szerdán az apját hallgatták meg

A szír terrorista tárgyalása szerdán kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken.

A férfi mindent tagadott, és azt kérte a bírótól, hogy ne fejezzék le. Ekkor közölték vele, hogy Európában nincs kivégzés.

Az ügyvédje, dr. Kelen László azt kérte, hogy zárják ki a lefejezős videót a bizonyítékok közül. Továbbá állítása szerint az említett időpontokban a védence Törökországban tartózkodott, nem volt Szíriában. Mindezek mellett azzal érvelt Hassan F. ártatlansága mellett, hogy a férfi nem tud sem olvasni, sem írni, imádkozni sem tud. Ehhez képest a tanúk emirnek nevezik, ami annyit tesz, hogy művelt, vallást ismerő ember.

A férfi apját is kihallgatták, aki szintén azt mondta, hogy a fia analfabéta, valamint esküdözött, hogy a fia nem terrorista. Ezzel szemben máltai vallomásában azt mondta, hogy az.

Hassan F. tárgyalása januárban folytatódik. A bíró reményei szerint akkor több tanú is Magyarországra jön majd, hogy vallomást tegyen.