Gulyás Gergely: Nincs létszámstop a kórházakban, szociális intézményekben

2019.11.14. 12:56

Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt létszámstop, a kórházakra, szociális intézményekre viszont nem- közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, Budapesten.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormánynak az volt a szándéka, hogy a közigazgatás területén legyen átmeneti létszámstop, sehol máshol. Arra a felvetésre, hogy az egészségügy területén nem is volt létszámstop, hozzátette:

semmilyen létszámstop nincs hatályban, bárki azonnal felvehető.
Megjegyezte, december 1-jén már nem lesz hatályban a közigazgatási létszámstop.

Gulyás Gergely azt mondta, a tavalyi és az idei elbocsátások miatt a minisztériumokban jelentős összegek maradtak, és a kormány döntése szerint ezt a pénzt kifizetik a minisztériumi dolgozóknak jutalomként idén.

Minisztériumonként eltérő összegről van szó, néhány havi jutalmat jelenthet a dolgozóknak.

Elmondta azt is,

megadóztatják az ingatlanspekulációt.

Kifejtette, 2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületek nagysága, ez az összes belterület fél százalékos növekedését jelenti. Szerinte ötvenszeres az árkülönbség a szántóföldek és a 2018-as építési telkek eladási árait nézve. A kormány ennek kíván gátat vetni az új adó bevezetésével.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-énForrás: MTI/Soós Lajos

Szakmai berkekben "ritka erős" konszenzus van arról, hogy nem szerencsés az építéshatósági engedélyek kiadásának jelenlegi, 2015-ben létrejött megosztott volta - jelentette ki az erre vonatkozó, az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatról, amelyet hétfőn tárgyalt a kormány stratégiai kabinetje.

Gulyás Gergely azt mondta, a szabályozási jogkörök továbbra is az önkormányzatoknál maradnak, az építéshatósági feladatok azonban a területi közigazgatásban hatékonyabban működtethetők. A miniszter elmondta azt is, a kormány nem kíván változtatni a forrásmegosztás jelenlegi szabályain. Hozzátette: az önkormányzati törvény ma is rögzíti, hogy mi a feladata az önkormányzatoknak; az egyik legfontosabb ilyen a közösségi közlekedés működtetése; mindössze annyi a változás, hogy ezt a feladatot első helyen említik. Ez mindenhol így van, nem csak Budapesten. A fővárosban az a jelentős különbség, hogy itt a közösségi közlekedést a kormány is támogatja - mondta.

Budapesten a kormány 15 milliárd forintot ad, és ezután is fog adni a diák- és nyugdíjasbérlet kiegészítésére, valamint 12 milliárd forintot normatív támogatásként a közösségi közlekedésre - közölte. Megerősítette, minden olyan forrás, amelyet Tarlós István korábbi főpolgármesternek ígért a kormány és a költségvetésben is szerepel, továbbra is a főváros rendelkezésére áll a közösségi közlekedés finanszírozására.

A főváros ugyanazzal a támogatással számolhat, mint Tarlós István idején - tette hozzá.
Ismertetése szerint 800 milliárd forint folyik be önkormányzati iparűzési adóból, ebből a főváros része 150 milliárd forint. Megjegyezte, a területi közigazgatási hatáskörökről szóló és a közigazgatási bíráskodás átalakításával kapcsolatos javaslatok már az önkormányzati választás előtt is készen voltak, azokat a választás eredménye nem befolyásolta.

Arról is beszélt, hogy

egyetlen fillér sem vész el az uniós támogatásokból, az utalások folyamatosak.

Kiemelte: 7500 milliárd forintot tesznek ki az EU-támogatások, és mivel az árfolyam kedvezően alakult, ez az összeg valójában 7500-8000 milliárd forint között alakul. Az operatív programokra mindazonáltal összesen 9100 milliárd forint jut, mert a magyar állam nagyobb forrást biztosít, mint amit az EU - közölte.

Hangsúlyozta: az elszámolási viták a programok néhány százalékát teszik ki, és ezeket is jó eséllyel le tudják zárni, egy fillér forrás sem vész el, a kifizetésekre sehol nem kell várni.
A miniszter elmondta: eddig 41 százalékban hívták le az uniós forrásokat, ez kifejezetten jó arány, az utalások folyamatosak. Magyarország a kilencedik a lehívási rangsorban, a visegrádi országok között pedig az első - tette hozzá.

A tervezett atlétikai stadionról kérdésre elmondta: várják az érintett kerületek véleményét. Ez a "legzöldebb beruházása" jelenleg a kormánynak, de ha a főváros nem kívánja, nem fogják megvalósítani - jelentette ki. Úgy látja, egy jelenleg használhatatlan területről van szó, ebből lenne Budapest belvárosához közel egy 44 hektáros közpark. "Ha valaki önmagát zöldnek tekinti", nem teljesen érthető, miért nem támogatja a beruházást - fogalmazott.

Kérdésre arról is beszélt, hogy

szinte minden engedélye megvan a fogaskerekű felújításáról és meghosszabbításáról szóló tervnek,

az ügyben várják a kerület és a főváros véleményét. A reptéri gyorsvasútról több terv is van, a remények szerint a következő hétéves uniós költségvetésből finanszírozható lesz a fejlesztés - mondta.

Volt kérdés arról is, miért a szülő kötelezettségévé teszik a fiatal 18 éves korig történő taníttatását és miért nem emelik inkább a tankötelezettséget. A javaslatot egyéni képviselőként jegyző Hollik István kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy van egy fontos pontja előterjesztésének:

18 éves korig vagy egy részszakma megszerzésig kell taníttatni a gyermeket.

A részszakma megszerzésére lehetőség van 18 éves kornál hamarabb is. Szerinte a szülői felelősség törvénybe iktatása egy plusz ösztönző, ami segíti, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyás megszűnjön. Kitért arra is, hogy a legtöbb uniós országban 16 év a tankötelezettség korhatára.

Egy, a tankötelezettségre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: az Oktatási Hivatalnál lehet felmentést kérni, ezt eddig az iskola adta meg. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert gyakorlattá vált, hogy sok gyermek hét-hét és fél évesen kezdi meg az iskolát, és indokolt lenne visszatérni a gyakorlathoz, hogy hatévesen kezdjék meg - mondta.

Kérdésre beszámolt arról, hogy a Fidesz elnöksége tárgyalt arról, kit indít a párt az időközi polgármester-választáson, de döntés még nincs, a jelölés joga a győri Fideszé. Nem kívánta kommentálni azt az értesülést, hogy a jelölt Dézsi Csaba András kardiológus, jelenlegi önkormányzati képviselő lehet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-énForrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter jelezte, tiszteletben tartják a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) véleményét. A MOB elnöksége szerdán elutasította a Borkai Zsolt olimpiai életjáradékának visszavonásáról szóló, a jobbikos Steinmetz Ádám által jegyzett javaslatot, mert az szerinte nem megfelelően kidolgozott, annak indoklása nincs összhangban az olimpiai eszmével és az alkotmányos alapelvekkel.

Egy, a migrációra vonatkozó kérdésre közölte:

a balkáni útvonalon jelenleg 100 ezer migráns van.

Magyarország továbbra is elkötelezett a külső határvédelem biztosítása mellett, és remélhetőleg a magyar határvédelem kellően ismert ahhoz, hogy minél kevesebben próbálják meg erre az átjutást, ugyanakkor a fenyegetés valós, és tovább nő, ha Törökország és az EU kapcsolatai nem stabilak - mondta.

Várhelyi Olivér uniós biztosjelölt meghallgatásáról Gulyás Gergely elmondta: remélhetőleg az Európai Parlament eleget tud tenni a feladatának, hogy a jelöltek szakmai alkalmasságát minősítse, és

Várhelyi Olivér "szakmai alkalmasságához kétség nem férhet".

Arra a felvetésre, hogy Várhelyi Olivér uniós biztosjelölt meghallgatásán közölte, a magyar kormánytól teljesen függetlenül végzi majd tevékenységét, a tárcavezető azt mondta: ez nagyon helyes, mert ha nem így tenne, megsértené a biztosokra vonatkozó előírásokat.

Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Soros György úgy nyilatkozott, nem mer Magyarországra jönni, a miniszter közölte: Soros György magyar állampolgár is, és ha úgy gondolja, hogy itt érzi jól magát, "várjuk szeretettel". A nyilatkozata illeszkedik abba a koncepcióba, amely az ország lejáratására tett eddigi nyilatkozatait is jellemezte - tette hozzá.

Gulyás Gergely arra, hogy a Türk Tanács irodát nyitott Budapesten, úgy reagált: örülnek, ha bármilyen nemzetközi szervezet Budapesten nyit irodát, ennek remélhetőleg az ország szempontjából pozitív üzleti hozadéka lesz, és a politikai súlyát is növeli a fővárosnak.

Egy Czeglédy Csaba önkormányzati megbízásait firtató kérdésre közölte: néhány új kerületi vezetés "a látszatra sem ad". Egy korábban adócsalás miatt jogerősen elítélt személyt megbízni átvilágítással cinizmus, a korrupció nyílt támogatása - értékelt.