Elképesztő pálforduláson ment keresztül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bukása után. Kis pártjának és magának azzal próbál népszerűséget szerezni, hogy támadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mert a világ legfontosabb vezetőivel, köztük Vlagyimir Putyinnal és Recep Erdogannal találkozik, ami a magyar diplomácia sikereit mutatja. Gazdasági, politikai és biztonsági szempontból is rendkívül fontos megállapodások születnek ezeken a találkozókon, amelyekből egyértelműen profitál az ország. Erdogant a közelmúltban fogadta a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök is.

Tiltakozása ráadásul rendkívül álságos:

miniszterelnökként hízelgett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, az utóbbi időben viszont negatívan beszél róla.

Ugyanez történt, amikor miniszterelnökként Recep Tayyip Erdogan török elnököt (akkor török miniszterelnököt) fogadta Budapesten, most viszont tiltakozik a látogatása ellen.

A Hír TV videója világosan bebizonyítja, hogy Gyurcsány ma már homlokegyenest mást mond, mint miniszterelnökként.

2005 májusában, Gyurcsány miniszterelnökként fogadta Recep Tayyip Erdogant magyarországi hivatalos látogatásán. Közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, 

A két országnak közös volt nagyon sokáig a történelme, az, amiről beszélünk, azt is jelenti, hogy a jövőben is még szorosabban közös lehet a történelmünk.

2006 februárjában két napos látogatásra érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit Gyurcsány Ferenc díszvacsorán fogadott a Szépművészeti Múzeumban. Újságíróknak akkor a szorosabb orosz-magyar kapcsolatok fontosságáról beszélt.

Az elmúlt sok-sok évtizedben megtanultuk, hogy Magyarország és Oroszország számára az egyetlen járható út egymás megértése és az együttműködés. (...) A két népnek az az érdeke, hogy több üzlet, több gazdasági, több kulturális kapcsolat, tudományos kapcsolat legyen és kevesebb ideológiai.

Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2009. március 10-én MoszkvábanForrás: AFP/Alexey Druzhinin

Gyurcsány akkor annyira el akarta kápráztatni az orosz elnököt, hogy

a villájába is meghívta, ahol még a Totó nevű kutyájával is fotózkodott.