Várhelyi Olivér: A közös jóért kell dolgozni Európában

VÁRHELYI Olivér
Brüsszel, 2019. november 14. A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Nem kell választani a nemzeti és az európai uniós érdekek között, a közös jóért kell dolgozni, miután a végső cél egy erős és sikeres közösség megteremtése - jelentette ki csütörtöki európai parlamenti meghallgatásán az uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér.
Vágólapra másolva!

Várhelyi Olivér a külügyi szakbizottság brüsszeli ülésén elmondta, hogy bővítési és szomszédságpolitikai biztosként híd szerepet kívánna betölteni a legfőbb uniós intézmények, illetve a környező országok között.

Hangsúlyozta, hogy az EU számára stratégiai fontossággal bír szomszédjainak helyzete, fontos cél egyebek mellett a szomszédos térségek stabilitásának, biztonságának és jólétének biztosítása, a fejlettségbeli különbségek mérséklése.

Csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával

Minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniával, az Európai Unió hitelessége forog kockán, a feltételeket teljesítő államok előtt meg kell nyitni az integráció útját - mondta csütörtök reggeli európai parlamenti (EP-) meghallgatásán az uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér.

A bővítési és szomszédságpolitikai biztos posztjára jelölt magyar diplomata elmondta, az EU-nak fel kell készülnie új tagországok befogadására, amennyiben azok eleget tesznek a feltételeknek, de a csatlakozási tárgyalások hatékonyságát is növelni kell.

Kiemelte, kinevezése esetén azon fog dolgozni, hogy jövőre sikerüljön lezárni a szerb és a koszovói kormány közötti párbeszédet.

A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Nyugat-Balkán integráns része Európának, a csatlakozási perspektíva fenntartása a közösségnek is érdeke, fenn kell tartani és gyorsítani kell az érintett országok haladását a reformfolyamatban, odafigyelve a jogállamiság, a demokrácia és a gazdasági fejlődés szempontjaira - közölte.
Emellett azon véleményének adott hangot, hogy nem kell választani az Európai Unió mélyítése és szélesítése között.

Törökország fontos partner, de figyelni kell a negatív fejleményekre is

Törökország kulcsfontosságú stratégiai partnere az Európai Uniónak több téren, és ezt az együttműködést erősíteni kell, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a jogállamiság és az emberi jogok helyzetében tapasztalt negatív fejleményeket, az egyre asszertívabb ankarai külpolitikát - emelte ki csütörtök reggeli európai parlamenti meghallgatásán a magyar uniós biztosjelölt.

Várhelyi Olivér leszögezte, hogy Törökországban

közel négymillió menekült tartózkodik, és továbbra is segíteni kell az országot az ellátásukban, illetve az illegális migráció megfékezésében.

A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ankara jól láthatóan távolodik az európai értékektől és normáktól, ezért tervekkel kell előállni az együttműködés jövőjére vonatkozóan - mondta Várhelyi.

Erősíteni kell a migrációs együttműködést a déli partnerekkel

Az együttműködés jelentős erősítésére van szükség a déli partnerállamokkal, mások mellett a migráció területén is,

- jelentette ki csütörtöki európai parlamenti meghallgatásán a magyar biztosjelölt példaként.

Várhelyi Olivér ezen belül

  • az illegális bevándorlás megfékezését,
  • az embercsempész-hálózatok felszámolását,
  • a határvédelem támogatását,
  • az illegális bevándorlók visszaküldésének növelését és
  • a kölcsönösem előnyös legális migrációs programokat

említette.

- mondta angolul és franciául előadott nyitóbeszédében.

Beszélt emellett arról is, hogy támogatni kell a menekültek önkéntes és biztonságos visszatérését Szíriába, amikor adottak a feltételek, valamint javítani kell a humanitárius körülményeket Líbiában, de a stabilitás megteremtéséhez Európának szüksége van szövetségeseire, például az Egyesült Államokra is.