Nő a migrációs nyomás, már több mint százezer regisztrált migráns van a balkáni útvonalon - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este. Kiemelte, hogy az Európai Unió migrációval kapcsolatos tevékenysége eredménytelen, sőt az Európa határait védelmező országokat bírálják.

Törökország az utóbbi időben egy védett övezetet szeretne létrehozni Szíriában, hogy visszatelepülhessenek az onnan menekültek, de sokan inkább Európa felé indultak el.

A görög szigetek migránsokkal telítettek, akik pedig eljutottak a szárazföldre, könnyen átjutnak Bosznia-Hercegovinába. Onnan ugyan Horvátország felé nehezebb a továbbjutás a szigorú horvát határőrizet miatt, de Szerbia felé sokan elindulnak, így a Vajdaságban is érezhetően nőtt a számuk - ismertette a szakember.

A távozásukat követelő tüntetőket nézik migránsok, az előtérben rendőrök a Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő birai befogadótábornál 2019. november 15-énForrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Bakondi hozzátette, hogy az EU migrációval kapcsolatos tevékenysége ugyanakkor eddig eredménytelen, nem tudták megakadályozni a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást, azt, hogy jogsértő módon ismeretlen identitású személyek jussanak be az EU-ba. Mi több, az Európa határait védelmező országokat, így például Magyarországot bírálják.

Abban bízunk hogy az új Európai Bizottság egy új alapokra helyezett, minden nemzet szuverenitását figyelembe vevő konszenzusos megoldást keres a migrációra. Magyarország, ahogy eddig is, megtesz mindent, hogy szilárdan őrizze határait, védje a magyar emberek biztonságát és Európát - mutatott rá Bakondi György.