Fekete István hagyatékából előkerült dedikált példányt és Csontváry Kosztka Tivadar saját kiadású röpiratát bocsátja árverésre 283 tétel mellett a Múzeum Antikvárium november 20-i aukcióján Budapesten a Kossuth Klubban.

A 285 válogatott tételből álló, sokrétű aukciós anyagban megtalálható a manapság keresett könyvgyűjtői témák szinte minden területének egy-egy rendkívül ritka darabja - közölte a Múzeum Antikvárium az MTI-vel.

Az árverési anyag több első kiadású, dedikált könyve közül kiemelkednek a Fekete István hagyatékából előkerült, relikvia értékű, családtagjainak szóló bensőséges hangvételű dedikációk mellett Bogáncs eredeti fotója, hátoldalán a szerző szellemes autográf megjegyzésével.

A művészeti tárgyú könyvek és dokumentumok kedvelőinek az aukció egyik legérdekesebb ritkaságát, Csontváry Kosztka Tivadar saját maga által kiadott, a Lángész - Ki lehet és ki nem lehet zseni című röpiratát ajánlják, amelynek címlapjára a szerző tintával ezt írta fel: A szerző tiszteletpéldánya.

Csontváry Kosztka Tivadar festőművész Önarckép című alkotásaForrás: MTI (reprodukció)

A kínálatban szerepel három példányban megjelent bibliofil könyv is, amelyből egy példányt a szerző, egyet Kner Imre, egyet pedig a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma kapott. De elárverezik Jókai Mórnak és Mikszáth Kálmánnak egy-egy dedikált könyvét is, akárcsak 10 ritka szakácskönyvet, melyek egyikét Gundel Károly dedikálta Szomory Dezsőnek. 

A hadtörténet iránt érdeklődők licitálhatnak arra a huszonegy tételből álló blokkra, amely ezredtörténeti és egyéb hadászati munkákkal kapcsolatos darabokat vonultat fel.

A tételek közül 33 darabot tesz ki a kéziratok, fotók és aprónyomtatványok szekciója.

Ezek között szerepelnek a Veress Ferenc, erdélyi fotográfus tizennégy felvételét tartalmazó albuma mellett ismert költők verskéziratai.
Mindezek mellett több 18. és 19. századi történelmi, jogi és vallási tárgyú könyvet is kínálnak a licitálóknak.