Letiltotta a Facebook a Szeretünk Csángók jótékonysági gálaműsor hirdetését

Moldvai csángók, népviselet
Budapest, 2016. január 31. Moldvai csángók készülődnek fellépésükre a színfalak mögött a XX. Csángó Bálon a fővárosi Syma rendezvényközpontban 2016. január 30-án este. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A Facebook nem engedte, hogy a Szeretünk Csángók jótékonysági gálaműsor szervezői fizetett hirdetésben népszerűsítsék az eseményt a Bánffy György Kulturális Szalon szervezésében. A Facebook ezt azzal indolta, hogy politikai eseményeknél "külön engedélyezésre van szükség." A szervezők felháborodtak a tiltáson, és annak indoklásán. Természetesen a magyarázat egyszerű: a Facebook nyilvánvalóan jobboldali politikai eseménynek tartja a Csángók jótékonysági gálaestet és ilyenkor a Bertelsman-RTL-féle cenzúrabrigád azonnal akcióba lép. Az önkormányzati választáson, mint többször megírtuk, az ellenzéki propagandamédiumok éjjel-nappal hirdethettek, a nem ellenzéki médiumokat - így az Origót - állandóan korlátoztak, sőt, több (teljesen törvényes) cikkünket egyáltalán nem engedték hirdetni.
Vágólapra másolva!

Jövő hét csütörtökön második alkalmommal rendezik meg a Szeretünk Csángók jótékonysági gálaműsort a Bánffy György Kulturális Szalon szervezésében. A Duna Palotában lesz, a célkitűzés pedig nehezen lehetne ennél szebb és előremutatóbb: a szervezők a bevételt a Csángó Szeretetszolgálatnak ajánlották fel. Bár a programnak semmi köze nincs politikához, a Facebooknak valahogyan még is csak sikerült ebbe belekötnie.

Arról értesültünk, hogy a Facebook nem engedte fizetett hirdetésként közzétenni, és megosztani a gála eseményét a szalon oldalán, ezért a szervezőknél rákérdeztünk, valóban így történt-e, és ha igen, akkor mi volt a kifogás. "Jövő hét csütörtökre szervezünk egy jótékonysági estet Szeretünk Csángók néven, és ennek az eseményét szerettem volna kitenni fizetett hirdetésként a Bánffy György Kulturális Szalon Facebook-oldalára. Az est nem tekinthető politikai eseménynek, hiszen egy kulturális szalon szervezi." - magyarázta az egyik szervező. Elmondása szerint a Facebook azzal magyarázta az elutasítást, hogy politikai, választási-társadalmi események hirdetésénél "külön engedélyezésre van szükség." Nem hagyta annyiban a dolgot, és írt egy válaszlevelet a techcégnek, hogy "legyenek szívesek megmagyarázni, hogy a Szeretünk Csángók mitől politikai esemény, mert a saját szabályzatuk szerint sem sorolható ebbe a kategóriába." Erre már nem reagáltak érdemben, hanem inkább arra kérték őt, nézze meg a hirdetési elveiket. Megtette, azonban véleménye szerint ebből nem derül ki semmi.

Értetlenül állok a dolog előtt.

- mondta felháborodottan a szervező. "Felháborít, hogy egy jótékonysági eseményt, aminek egyébként nincs semmiféle aktuálpolitikai vonatkozása, politikai kategóriában helyeznek el. Amikor meg rákérdezek, hogy mégis milyen indok alapján utasítják el, válaszra sem méltatnak." - összegzett az Origónak a Szeretünk Csángók jótékonysági gálaműsor szervezője.

Moldvai csángók készülődnek fellépésükre a színfalak mögött a XX. Csángó Bálon a fővárosi Syma rendezvényközpontban 2016. január 30-án este. (illusztráció) Forrás: MTI/Kallos Bea

A politikamentes eseményen többek között szerepelni fog Bagi Iván, Császár Angela, Erdős Róbert, Fehér Adrienn, Fenyvesi Gabriella Rea, László Attila, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei, Nemcsák Károly, Posta Victor, és Takács Bence. Az est háziasszonya pedig Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke.