Orbán Viktor: Szlovákia és Csehország Magyarország szabadságáért is harcolt

ORBÁN Viktor
Prága, 2019. november 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszédet mond a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Prágában 2019. november 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Szlovákia és a Cseh Köztársaság akkor még közös államként Magyarország szabadságáért is harcolt a bársonyos forradalom idején. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap a Pozsonyhoz tartozó Dévényben, ahol a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás kezdetére emlékezett a szlovák és a cseh kormányfő, valamint a lengyel külügyminiszter társaságában.
Vágólapra másolva!

„Azért vagyok itt, hogy tisztelegjek Szlovákia és a Cseh Köztársaság előtt bátor tettükért ezekben a nagyon fontos napokban, amikor egyben Magyarországért is harcoltak. Így nagy mértékben hozzájárultak Magyarország szabadságához, amit nagyra becsülök" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszédet mond a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Prágában 2019. november 17-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor felidézte, hogy a térség országai különbözőek, de azonos sorsot éltek át, egyformán élték meg a szovjet megszállást, a szabadság hiányát a magánéletben, a közéletben, sőt a gazdaságban, ugyanazon okból szenvedtek.

Ezért kellett sikerre vinniük a forradalmakat, amelyek láncreakciószerűen követték egymást.

Arra kérdésre, hogyan értékeli az együttműködést Peter Pellegrini szlovák kormányfővel, a magyar miniszterelnök azt mondta, Közép-Európa ismét erős. A Szovjetunió felbomlása után nehéz feladat volt a társadalom és a gazdaság szabad társadalommá és szabad gazdasággá történő átalakítása.

- mondta a miniszterelnök. Szerinte a siker nem választható el az egyéntől, ha nincs jó vezetés, nincs siker. Szlovákiának jó vezetése van, így Szlovákia sikeres ország.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt is mondta, hogy elismeréssel tartozik Peter Pellegrini kormányfőnek, mert elkötelezett a Magyarország és Szlovákia közötti jó kapcsolatok iránt és a Szlovákiában élő magyaroknak is jó barátja, így Magyarország jó barátja is. „Kész vagyok együttműködni vele" – mondta.