Összeveszett a Momentum és a DK, Gyurcsányék megzsarolták Fekete-Győréket

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 23. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtónyilatkozatot tesz a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a főváros V. kerületében, Nagy Imre szobránál 2019. október 23-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Újabb csatára került sor a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum között: ezúttal Gréczy Zsolt, a DK szóvivője rúgott bele ellenzéki ellenfelébe.
Vágólapra másolva!

Ismét nyíltan nekiment a DK a Momentumnak.

- írta ki Gréczy Zsolt, a párt szóvivője a közösségi oldalára. A kommentfelületen a DK-tól a Momentumhoz átpártoló Szarvas Koppány Bendegúz reagált a bejegyzésre, azt írta, hogy nem a 2022-es ellenzéki együttműködés a legfontosabb. "Az együttműködést meg majd újra lehet nyitni a következő választások előtt egy-másfél évvel. Addig sok minden változik" - fogalmazott a politikus, aki úgy látja, "a DK-tagok arrogánsak a momentumosokkal szemben.".

Mint ismert, a két párt kapcsolata jó ideje nem felhőtlen: mivel a májusi európai parlamenti választáson ők szerepeltek a legjobban az ellenzéki pártok közül, egyfajta viaskodás kezdődött meg közöttük az ellenzék vezetéséért. A voksolás után pár nappal Fekete-Győr András, a Momentum elnöke már egyenesen arról beszélt egy lapinterjúban, hogy kell lennie Gyurcsány Ferenc nélküli DK-nak. "Sok DK-st is biztosan zavar, hogy a DK egy one man show. És már egyre kevésbé az, ami örömteli" - tette hozzá.

Az önkormányzati választásra tekintettel a felek egy ideig félretették nézeteltéréseiket, de október 13-a után ismét felszínre bukkantak a feszültségek. Először a pesterzsébeti Momentum fakadt ki: egy internetes bejegyzésben jelezték, "az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusa" miatt lezárták az ellenzéki együttműködés időszakát. Úgy tartják, Fekete-Győrék igazából azért léptek ki az összefogásból, mert a régi baloldal nem szánt nekik komolyabb önkormányzati tisztséget.

Czeglédy Csaba reaktiválása újabb szakítópróbát jelentett közöttük: több DK-s polgármester Gyurcsány Ferenc jogerősen elítélt ügyvédjét bízta meg az önkormányzat jogi képviseletével, ami a Momentumnál eleinte hatalmas vihart kavart. Később ezen finomítottak, Fekete-Győr (egyébként nevetségesen) úgy fogalmazott az ATV-ben, hogy Czeglédyt a 2010 előtti jogállam büntette meg, a szombathelyi Momentum pedig nem emelt kifogást az ellen, hogy a kétes hírű jogász-politikus lett egy kerületi bizottság elnöke. Czeglédyt korábban felfüggesztett börtönre ítélték jogerősen, és később másfél évig volt börtönben előzetes letartóztatásban.

Egész biztosan nem segítette elő a két párt közeledését az sem, hogy a Momentum elnöke egy minapi lapinterjúban ismét nekiment Gyurcsánynak, azt mondta róla, hogy alkalmatlan az ellenzék összefogására 2022-ben, mert nem integratív személyiség.