Horváth Ildikó: Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra az egészségügyi ellátásban

baktérium
Nem csak a humánszférában jelent gondot az antibiotikumok mértéktelen felhasználása
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi ellátás során törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van. Erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című kiemelt projektjének sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Horváth Ildikó azt mondta, hogy elkötelezettnek kell lenni a helyes antibiotikum-használatban, hiszen világméretű probléma az antibiotikumokra már rezisztens baktériumok megjelenése.

– mondta.

a kézmosástól az állategészségügyben használt antibiotikumokon át számtalan területen közbe lehet avatkozni Forrás: Shutterstock

Az államtitkár azt is mondta, már a háziorvosi ellátás során igyekeznek műszerfejlesztési forrásokat biztosítani, hogy az orvosok ne csak a jó szakmai tapasztalatukra támaszkodhassanak.

- mondta.

Azt is mondta, 2018-ban hoztak rendeletet a kórházon belüli fertőzések minél hatékonyabb megelőzésére, és fontosnak tartotta, hogy erre plusz forrásokat biztosít a kormány.

Horváth Ildikó szerint Magyarországon komplex az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentése, ellenőrzése,

de fontos ezen ellenőrzések erősítése.

Az antibiotikum rezisztencia nagy kihívást jelent az egészségügyi ellátás során, ezen készítmények túlzott használata betegbiztonsági kockázatot jelent Forrás: Thinkstock

Müller Cecília országos tisztifőorvos az antibiotikum-nap alkalmából felelevenítette, hogy az 1930-as, 1960-as évek számítottak az antibiotikumok fénykorának, ám 1987 óta új antibiotikum-készítményeket nem fejlesztettek ki.

Az ezekre a készítményeknek ellenálló baktériumok kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő antibiotikum-használat, és ez leginkább a kórházi ellátás során okoz problémát.

Az országos tisztifőorvos szerint tudatosítani kell a lakosságban is, hogy

antibiotikumot csak orvos utasítására szedjen annyi ideig és dózisban, ahogy azt az orvos rendeli.

Azt is mondta, a kórházi fertőzések jelentőrendszere jól működik hazánkban, azonban törekedni kell, hogy minden esetben mikrobiológiai vizsgálat előzze meg az antibiotikum használatát, és a széles spektrumú antibiotikum helyett célzott készítményt rendeljen az intézmény.

Müller Cecília elmondása szerint számos módszertani levelet adtak ki egyrészt a multirezisztens kórokozókkal szembeni védekezéssel és megelőzéssel kapcsolatban, illetve a négy leggyakoribb (érkatéter használat, lélegeztetés, húgyúti fertőzés, sebfertőzés) egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések megelőzésére.

Antibiotikumot csak orvos utasítására szabad szedni annyi ideig és dózisban, ahogy azt az orvos rendeli Forrás: Photononstop/Mermet

Oroszi Beatrix a kiemelt projekt szakmai vezetője azt mondta, egy 2015-ös adatsor szerint

az EU-ban 627 ezer ember megbetegedését okozták rezisztens kórokozók és 33 ezren bele is haltak valamilyen fertőzésbe.

Ez a betegségteher nagyságrendileg megegyezik az influenza, a tbc és a HIV/AIDS okozta együttes megbetegedés esetszámaival.

A szakember szerint a szóban forgó projekt alaposan körbejárja a témát, a program során helyzetértékelés készül, országszerte képzéseket indítanak és szakmai anyagokkal segítik az egészségügyi intézményeket a kórházi fertőzések hatékonyabb megelőzésében.