Hallgat a szexuális zaklatási botrányban Karácsony Gergely kulturális főpolgármester-helyettese

2016. 09. 08. Budapest Illusztráció Katona József Színház Színház Épület
Vágólapra másolva!
Nem válaszolt az Origo kérdéseire Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely Gyurcsány-párti humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettese a budapesti Katona József Színház szexuális zaklatási botrányával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy a főpolgármester-helyettesnek is ezt jelenti-e az átláthatóság, hogy a színház nem árulja el a zaklató nevét, és azt is szerettük volna megtudni, milyen következményei lesznek az ügynek, de egyik kérdésünkre sem kaptunk választ. De még a kulturális főpolgármester-helyettes kulturális főtanácsadója (igen, van egy ilyen funkció is most már, és erre fizetést is adnak), azaz Kálmán Olga egykori riporter sem szólal meg.
Vágólapra másolva!

Megírtuk, az Origo információi szerint nagyon súlyos szexuális zaklatási botrány történt a Katona József Színházban. A színház közleménye furcsán fogalmaz, kitiltottak valakit a színházból, és ezután soha nem dolgozhat náluk, mert több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat.

Úgy tudjuk, egy rendező a szexuális zaklató.

A metoo-álharcos színház, amely sokszor papolt az átláthatóságról, nem nevezte meg, hogy ki volt az, aki több esetben is "átlépte az erkölcsi határokat". Megkérdeztük, hogy ezt értik-e az átláthatóságon, hogy nem nevezték meg a zaklatót. Ellenőrizni kívántuk az Origo információját is, hogy rendezőről van-e szó. Az is érdekelt bennünket, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést és jelezték-e a Magyar Színházművészeti Szövetségnek (ennek a szervezetnek többségében balliberális színházak a tagjai, a Katona is itt tag), illetőleg a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaságnak? Azaz, megtettek-e mindent, hogy ez a személy - információnk szerint rendező - ne garázdálkodhasson tovább más színházakban?

Forrás: Origo

Válaszukban a Katona sajtósa annyit válaszolt, hogy az érintettek személyiségi jogai védelmében nem mondanak semmit.

A Katona József Színház épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kérdéseinket feltettük írásban Gy. Németh Erzsébetnek is. A Gyurcsány-párti politikus Karácsony Gergely humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettese, akinek a munkáját a bukott tévés, Kálmán Olga segíti. Karácsony Gergely azt mondta, arra kérte helyettesét megválasztásakor, hogy mindig figyelmeztessen, a közgyűlés döntéseinek középpontjában az emberek állnak, és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest Közép-Kelet-Európa kulturális központjává váljon. Kíváncsiak voltunk, vajon egyetért-e azzal, hogy a titkolózással a Katona több más színház dolgozóját teszi ki annak a veszélynek, hogy (a rendező) esetleges alkalmazásával ott is megalázzon embereket. Arra is rákérdeztünk, hogy milyen következményei lesznek az ügynek.

Ezeket a kérdéseket küldtük el a kulturális főpolgármester-helyettesnek:

  • Mit szól ahhoz, hogy szexuális zaklatási ügy volt a Katona József Színházban?
  • Egyetért-e azzal, hogy a színház nem nevezte meg a zaklatót? Az átláthatóságba belefér-e ez?
  • Indít-e vizsgálatot az ügyben?
  • Tesz-e rendőrségi feljelentést az ügyben?

Kérdéseinkre Gy. Németh Erzsébet nem válaszolt. Ha mégis érkezik válasz, megírjuk. Vagy ha kulturális főtanácsadója (nem kell idézőjelben írnunk, akármennyire is abszurd, tényleg kreáltak egy ilyen funkciót, jó fizetéssel), Kálmán Olga megszólal.