Gothár Péter, a balliberális kulturális világ egyik jelképe a Katona József Színház szexuális zaklatója

Vágólapra másolva!
Közleményben ismerte be Gothár Péter rendező, hogy ő az, aki szexuálisan zaklatott a Katona József Színházban több színésznőt. Közleményét a színház Facebook-oldala tette közzé. Gothár Péter a balliberális színházi és filmes vezető alakja, a színház egyik vezető rendezője, neve a színház honlapján még most is szerepel a rendezők között. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezést tanít, a közelmúltban is végzett osztálya, tiszteletbeli doktori címet kapott 2007-ben. 1994-ben az SZDSZ parlamenti képviselő-jelöltje volt, később is rendszeresen a liberális szabaddemokraták kultúrpolitikai céljait képviselte. 
Vágólapra másolva!

A közleményben Gothár Péter egy zaklatást ismer be, de az Origo úgy értesült, több eset történt, és ez derült ki a színház tegnapi közleményéből is. A közlemény szövege:

Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter

Gothár Péter Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

Gothár Péter a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar film-, tévé-, és színházi rendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező, egyetemi tanár. A balliberális színházi és filmes világ vezető alakja. 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendezői szakán. 1975–1979 között a Magyar Televízió rendezője volt, 1979–1992 között a kaposvári Csiky Gergely Színház főrendezője volt.

1993 óta a budapesti Katona József Színház rendezője. 1994-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt.

Később is rendszeresen a liberális szabaddemokraták kultúrpolitikai céljait képviselte. 2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. 2007-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktor címet adományozott neki. Legismertebb filmjei a Megáll az idő, és a Tiszta Amerika.

Ahogyan az Origo is megírta, kedden egy közleményt adott ki a Katona József Színház, melyben arról írtak, kitiltottak valakit a színházból és ezután soha nem dolgozhat náluk, mert több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat. Súlyos szexuális zaklatássorozatról lehet szó, a színház ugyanis pszichológus segítségét is felajánlotta az ügy feldolgozásához.

A Katona volt az első színház, amelyik a 2017-es metoo-botrányok idején azonnal az egész ügy élharcosának mutatta magát,

ennek ellenére a színház tegnapi közleményében nem nevezte meg a zaklató kilétét.

Az Origo megkérdezte a Katona József Színházat, hogy vajon megfelel az általuk oly sokszor hangoztatott átláthatóságnak, hogy nem nevezik meg, ki volt az, aki több esetben is átlépte az erkölcsi határokat. Ellenőrizni kívántuk az Origo információját is, hogy rendezőről van-e szó. Az érdekelt bennünket, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést és jelezték-e a Magyar Színházművészeti Szövetségnek, illetőleg a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaságnak? Azaz, megtettek-e mindent, hogy ez a személy - információnk szerint rendező - ne garázdálkodhasson tovább más színházakban? A színház akkor csak annyit válaszolt szerkesztőségünk megkeresésére, hogy hogy az érintettek személyiségi jogai védelmében nem mondanak semmit.

Gothár Péter nem csupán a Katona József színházban rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem is tanít, ahonnan szintén nem kaptunk megkeresésünkre választ arra, a történtek után maradhat-e az egyetemen Gothár Péter, visszavonják-e a tiszteletbeli doktori címét és zajlik-e vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy az egyetemen is voltak-e Gothárnak áldozatai. Az egyetem ezekre a kérdésekre egyszerűen nem válaszol és korábban is csak egy zavaros, ellentmondásos közleményt küldtek szerkesztőségünknek.