Gyakorlat miatt csütörtök hajnalban földrengés lesz Kőbányán

Tarlós István A X. kerületi Óhegy park. Tarlós István főpolgármester korábbi közlése szerint megtalálták az új Moszkva tér helyét, és az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra. A kőbányai képviselő-testület nem ért egyet a park átnevezésével
A X. kerületi Óhegy park. Tarlós István főpolgármester korábbi közlése szerint megtalálták az új Moszkva tér helyét, és az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra. A kőbányai képviselő-testület nem ért egyet a park átnevezésével
Vágólapra másolva!
Földrengést szimuláló gyakorlatot tartanak Kőbányán csütörtökön. A gyakorlat célja, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelmi szervek, és a mentők hatékonyságát fejlesszék – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.
Vágólapra másolva!

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága november 21-én hajnalban egy StarCity 2019 nevű komplex védelmi igazgatási gyakorlatot tart, amely során egy

4,2 erősségű földrengés rázza meg a kőbányai Óhegy parkot.

A gyakorlat ideje alatt a környéken forgalomkorlátozásra lehet számítani, és parkolási tilalmat rendelhetnek el.

A gyakorlat célja, hogy a műveletben résztvevő honvédségi, rendőrségi, mentő, valamint katasztrófavédelmi szervezetek együttműködését és a koordinációs folyamatokat fejlessze.

A gyakorlat forgatókönyve alapján a Richter-skála szerinti a 4,2-es erősségű földrengés és az azt követő utórezgések 24 lakóépületben, a környező utcákban és közüzemi szolgáltatásokban tesznek kárt Kőbányán, és más kerületekben is.

A X. kerületi Óhegy park Forrás: MTI/Mohai Balázs

A katasztrófahelyzetet rontja, hogy a károk miatt más útvonalra terelt katonai szállító konvoj balesetet szenved, egy útszakasz beomlása robbanást okoz, és egy autó is kigyullad.

A robbanást egy a földrengés miatt felrobbanó második világháborús robbanótest idézi elő.

Az oltást és a sérültek mentését akadályozza, hogy a területen további robbanótesteket találnak – köztük vegyi jelzéssel ellátottak is.

A kőbányai Óhegy park környékén a gyakorlat időtartama alatt előfordulhatnak a nyugalom megzavarására alkalmas látvány és hanghatások, ám

valós veszély nem áll majd fenn.

A feladatban részt vesznek a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Polgárőrség egységeinek kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága.