Soltész Miklós: Kilencszázmilliós beruházással épült óvoda a Pécsi Egyházmegyében

2019.11.21. 20:44

Több mint kilencszázmillió forintból épült meg és gazdagodott eszközökkel a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont új tagóvodája a baranyai megyeszékhelyen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a száz gyerek befogadására alkalmas 1200 négyzetméteres óvoda csütörtöki átadásán azt mondta:

Az építők, a kivitelezők műemléki, romos környezetben végeztek fantasztikus munkát.

Elmondta, hogy a katolikus egyházmegye az elmúlt időszakban igen jelentős fejlesztéseket hajtott végre Pécsen, Baranyában és Tolnában: iskolák, óvodák, templomok és más intézmények újultak meg.

Az országban másutt az elmúlt években megvalósuló - nemcsak egyházi - fejlesztésekkel kapcsolatban az államtitkár Azt mondta:

A környezet, amelyben élünk sok nehézség ellenére is szépül, ugyanakkor az eredményeknek mégis csak pár napig örülünk, majd lebiggyed az arcunk.

„Remélem, hogy mindez megváltozik, és a gyerekek örömteli mosolyát, vidámságát képesek leszünk jobban megőrizni, továbbadni, valamint képesek leszünk tanulni azoktól, akik a világ nehezebb sorsú vidékein is tudnak örülni apró dolgoknak is" - mondta.

Soltész Miklós azt is mondta, hogy

a kormány mindig mellé fog állni azon törekvéseknek, amelyek segítik a gyerekeket, a családokat, a keresztény hit felvállalását.

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó beszédében azt mondta, az iskolát és óvodát is magában foglaló oktatási központ célja, hogy nyilvánvalóvá tegye:

Az az élet, amire rácsodálkozunk, Istentől van, óriási ajándék, amelynek méltósága van.

Az óvoda fejlesztésére és eszközbeszerzésre több mint 900 millió forintot fordítottak, ebből mintegy 800 millió a kormányzati támogatás. Az új intézményben tágas csoportszobákat, nagy udvart és modern játszóteret alakítottak ki, mindemellett fejlesztőeszközökkel, új berendezésekkel is gazdagodott a tagóvoda.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő kilenc óvodában, tíz általános iskolában, négy gimnáziumban és egy kollégiumban csaknem négyezer gyereket oktat és nevel négyszázötven pedagógus.

A Szent Mór óvodába most négy csoportban, nyolc óvónővel, négy dajkával mintegy nyolcvan gyerek jár; az új intézmény azonban százat tud befogadni.