A kormány mindent megtesz azért, hogy erősítse a nemzetrészek közötti kapcsolatokat

2019.11.21. 16:36

Potápi Árpád János azt mondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy erősítse a nemzetrészek közötti kapcsolatokat, a nemzetpolitikát pedig elsősorban a fiatalokra lehet építeni. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a csütörtökön első ízben megrendezett Határtalanul! - Több mint turizmus címmel szervezett konferencián beszélt.

„Száz évvel ezelőtt, az ország feldarabolásakor területének több mint kétharmadát elveszítette Magyarország, a nemzet egyharmada került a határokon túlra. Ezért minden magyar kormánynak foglalkoznia kell azzal, hogy a határokon belül és kívül élő magyarok kapcsolatai erősödjenek, megerősödjenek" – mondta Potápi Árpád János.

A Határtalanul! program keretében a 2019/2020-s tanévben

csaknem 101 ezer iskolás ismerheti meg a Kárpát-medencét, akik 450 ezer vendégéjszakát töltenek a határon túli területeken.

Az évente 6 milliárd forint keretű program valóban több, mint turizmus, hiszen amellett, hogy hozzájárul a magyar-magyar kapcsolatok építéséhez, a személyes kapcsolatok létrejöttéhez, jelentősen segíti - főleg a turizmus területén - a határon túli magyar gazdaságok életben tartását, növekedését is.

Potápi Árpád JánosForrás: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár azt mondta, a 20. század sok szempontból vesztes évszázad volt a magyarság számára. Szeretnék elérni, hogy a 21. század előnyös legyen, és ha valaki külhoni, az versenyelőnyt jelentsen számára a Kárpát-medencében.

Rengeteg intézmény újult meg a magyar kormány támogatásával

A határon túl számos létesítmény megújult a magyar kormány támogatásával, ezek között említette többek között a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, a kassai Márai Sándor Emlékházat és a Zentai Gimnáziumot.

„Az oktatás áll a középpontban, a cél az, hogy minden magyar, valamint vegyes házasságban született gyereket, aki érdeklődik a magyar nyelv, a magyar kultúra iránt, magyar bölcsődébe, magyar óvodába írassanak. Az eddigi eredmény 700 felújított és 110 új intézmény, és számuk folyamatosan nő" - mondta.

A kormány több mint 50 magyar középiskola, kollégium, szórványkollégium fenntartható működését biztosítja, 8 külhoni magyar nyelvű felsőoktatási intézmény, kar számára nyújt támogatást.

A közép- és felsőoktatási rendszer teljesen átjárható a Kárpát-medencében.

Az identitás megerősítésére több program indult, ilyen például a Petőfi Sándor program és a Kőrösi Csoma Sándor program.

A közép- és felsőoktatási rendszer teljesen átjárható a Kárpát-medencébenForrás: Getty Images/iStockphoto/shironosov/Shironosov

Potápi Árpád János azt is mondta, az identitás megőrzése, megerősítése szempontjából nagyon fontos a sport is. E területen óriásit léptek előre azért, hogy a Kárpát-medence a sport szempontjából is egységes képet mutasson. A lovas sportok tekintetében és a síoktatásban is szeretnének előrelépni, a tervek már elkészültek erre.

A magyar kormány sokat tesz a családokért is

Sokat tettek a családok megerősítéséért is, nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is, ahol 6600 babacsomagot osztottak ki.

Ha a következő években lesznek még olyan családtámogatási lehetőségek, amelyeket ki tudnak terjeszteni a magyar régiókra, a kormány meg fogja tenni

– mondta az államtitkár.

A családok támogatásának másik területe a versenyképes Kárpát-medence megteremtése. Mivel a magyar vállalkozások 92,4 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, a vállalkozások támogatásával a magyar családokat is támogatja a kormány.

Potápi Árpád János elmondta, hogy a Határtalanul! programban idén rekordszámú - 2200, az előző évinél 30 százalékkal több - pályázat érkezett. A kirándulások időtartama 3,5-ről 4,5 napra nőtt.

A rengeteg jelentkezőre tekintettel a kormány 590 millió forinttal kiegészítette a pályázati keretet,

így minden érvényes pályázatot benyújtó hetedikes diákcsoport utazhat. A hetedikesek mellett egyre inkább a középiskolások felé fordulnak, hogy ismereteiket el tudják mélyíteni.

A családok támogatásának másik területe a versenyképes Kárpát-medence megteremtéseForrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

Erdélyi Rudolf Zalán, a program lebonyolítását végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapot a Szülőföld Alap jogutódjaként 2010-ben hozta létre a kormány azzal a céllal, hogy a külhoni finanszírozásokat egy elkülönített állami pénzalapban kezelje.

Az alap célja a magyarországi diákok határon túli utazásainak támogatása, de a turizmusnál sokkal többről, a nemzeti összetartozásról szól

– mondta.

A program három pillére a hetedikesek és a középiskolások tanulmányi kirándulásainak, valamint a középiskolások közötti együttműködés támogatása.

Mint mondta, nagyon fontos volt, hogy a külhoni magyar diákok közötti kapcsolatot is erősítsék, ennek érdekében indult 300 millió forintos keretösszeggel egy új pályázati kiírás.

Azt is mondta, hogy igyekeznek a pályázati folyamatot egyszerűsíteni. Újdonság, hogy az elbírálásnál figyelembe vették a kirándulás hosszát és a távolságot, kisebb létszámú iskolák esetén két-három iskola közösen is szervezhet utazást, bővítették a kísérők körét, továbbá, a kirándulásokon túl vetélkedőkkel, szakmai konferenciákkal, tematikus túrára, valamint a Magyarság Háza szervezésében rendhagyó irodalom- és történelemórákkal várják az iskolásokat.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a program nagyon fontos a hazai turizmus szempontjából, de a turizmus nem cél, hanem eszköz ebben a programban a nemzeti összetartozás erősítésére. Szerinte az anyaországi magyaroknak hatalmas felelősségük van abban, hogy a határon túl élő nemzettársaikat támogassák saját kultúrájuk megtartásában, és a turizmus ennek nagyon fontos és hasznos eszköze.