Az ellenzéki vezetés egy hónap alatt eltüntetett kétmilliárd forintot Újpesten

2019.11.23. 09:37

Durva ámokfutásba kezdett Újpesten az új, ellenzéki  városvezetés. Ahogy arról mi is beszámoltunk,  a momentumos Déri Tibor leszámolásba kezdett, 50 embert rúgott ki már az első közgyűlésen, de a helyi médiacégtől is mindenkit elbocsátott. Most viszont az is kiderült, egyetlen hónap alatt kétmilliárd forintot tűntettek el a kerület kasszájából. Wintermantel Zsolt, az eddigi fideszes polgármester ugyanis 9 milliárd forint plusszal adta át a vezetést, mostanra Déri és a dk-s elnök, Trippon Norbert már csak 7 milliárdról beszél. Csakhogy az átadás-átvétel rendezett jogi folyamat, az erről készült dokumentumot az új városvezetés képviselői is aláírták. Wintermantel Zsolt pedig nyilvánosságra is hozta.

Wintermantel Zsolt Újpest fideszes polgármestere kilenc év után, idén októberben leköszönt, helyét a Momentum színeiben politizáló, tavaly még Egerben induló, Déri Tibor vette át.

Déri a kampányban még együttműködésről papolt, most mégis arról lehetett olvasni, hogy már az első közgyűlésen kirúgott több mint 50 embert, aki a korábbi városvezetéshez tartozott. 

Forrás: Facebook

 Ezek után nincs azon sem mit csodálkozni, hogy a helyi média esetében sem végeztek félmunkát az új városvezetők, hiszen néhány napja arról írt a Mandiner, hogy a helyi médiacég összes dolgozóját elbocsátották, biztonsági őrökkel kísértették ki, miután egy antiszemita jobbikos vette át a lap vezetését.

Wintermantel Zsolt rendezett gazdálkodást hagyott liberális utódjára, hiszen ahogy azt a fideszes polgármester dokumentumokkal is alátámasztotta, 9 milliárd többlettel adta át a kulcsot.

Hiába a rendezett, dokumentált átadás-átvétel, az új vezetés mégis a volt polgármesternek ugrott és próbálta elhitetni, hogy a városrész rossz anyagi helyzetben van. Ezt teljesen inadekvát költségvetési adatokkal akarták alátámasztani, ami jól mutatja, hogy 

az új vezetésnek vagy fogalma sincs az alapvető, városvezetéshez nélkülözhetetlen fogalmakról, vagy szándékosan akarják ferdíteni a valóságot, és a volt fideszes polgármester vitathatatlan érdemeit megkérdőjelezni. 

Wintermantel, ahogy legutóbbi Facebook-bejegyzésében is beszámolt, a Belügyminisztérium által szabályozottaknak megfelelően és úgy adta át a kasszakulcsot, hogy Kormányhivatal hivatalos képviselője és  Dériék ügyvédje is jelen volt. Ekkor 9 milliárdos pluszt mutatott a város egyenlege, amit a felek alá is írtak.

Wintermantel ZsoltMarton Szilvia - Origo

Ezek után igen csak érdekes és leleplező, hogy Trippon Norbert, az újpesti dk-sok vezetője, tegnapi bejegyzésében már csak 7 milliárd forintról beszélt, amire regálva a korábbi polgármester Wintermantel Zsolt fel is idézte a klasszikus viccet:

Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni:- Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a kasszából 1000 dollár!- Tedd vissza, fiam..."

Vagyis alig telt el egy hónap az új városvezetés hivatalba lépése óta, kétmilliárd forint már el is tűnt a költségvetésből. 

Íme Wintermantel Zsolt bejegyzése:

Összefoglalva tehát, mit is tett az ellenzéki városvezetés egy hónap alatt:

  • sürgősséggel megemelték az alpolgármesterek fizetését
  • harminc fővel növelték a bizottsági delegáltak számát
  • megfeledkeztek a Szociális Munka Díjról, amit minden évben kiosztott eddig az önkormányzat
  • kamu pályázatot írnak ki, miközben már több hete kinevezték az új főépítészt
  • és - saját bevallásuk és a dokumentumok szerint - eltüntettek kétmilliárd forintot.