Orbán Viktor: Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere Várhelyi Olivér kinevezése

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban. A szomszédságpolitika a biztonság szempontjából a legfontosabb – hangsúlyozta a kormányfő. A migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Sokunk sikere Várhelyi Olivér megválasztása, de nem mindenkié – mondta Orbán Viktor. A többség azt szeretné, hogy az ország befolyása nőne az Európai Unió politikájában – tette hozzá a kormányfő.

A szomszédságpolitika a biztonság szempontjából a legfontosabb – hangsúlyozta a kormányfő. A migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Ukrajna és Észak-Afrika szempontjából is fontos a szomszédságpolitikai portfólió. Nagy ünnep ez nekünk – mondta Orbán.

A magyar ellenzék egyesítette erőit Brüsszelben, hogy elgáncsolják a magyar jelöltet, és Soros György személyesen akarta megakadályozni Várhelyi Olivér kinevezését – mutatott rá a magyar kormányfő.

mondta Orbán Viktor. Kijelentette: az elmúlt öt évben az európai vezetők két területen vétettek nagy hibát, a bevándorlással, valamint a gazdaság területén. Mint fogalmazott,

Kijelentette:

Leszögezte: a kettő nincs ellentétben egymással. Várhelyi Olivér is kiváló hazafi és jó európai.

Orbán Viktor: A magyar ellenzék egyesítette erőit Brüsszelben, hogy elgáncsolják a magyar jelöltet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Olyan közösséghez nem akarunk tartozni, amelynek nem fontos a határvédelem

A kormányfő arról is beszélt, hogy hazánk számára fontos, hogy jó gazdaságpolitikát folytasson Németország.

- mondta a kormányfő.

Arra a felvetésre, hogy a Moody's hitelminősítő 2014 óta folyamatos és erőteljes gazdasági teljesítményről számolt be, amely várhatóan a következő két évben is fennmarad, azt mondta:

Nem fogják a jogállami ügyekhez kötni az uniós források kifizetését – vélekedett a kormányfő.

Az EPP (Európai Néppárt) egy baloldali fordulatot hajt végre, és mi nem akarunk egy ilyen közösséghez tartozni, csak olyanhoz, amely tiszteli a magyarokat és megvédi a határokat – mondta a kormányfő.

A magyar egy világnemzet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

- tette hozzá. A magyar gazdaság legnagyobb eredménye, hogy a szomszédos országokkal való kereskedelem jól működik, és ebből komoly előny származik – mondta a kormányfő. 29 éve volt az első szabad választás, és azóta folyamatosan napirenden van a határon túli magyarok ügye. Az egyik legfőbb álláspont az volt, hogy ahol elég nagy számban vannak magyarok, ott saját pártjuknak és gazdasági erejüknek kell lennie – mutatott rá a kormányfő.

mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: A legsikeresebb gazdaságpolitikai lépés az adócsökkentés volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2020 első negyedévében jöhet az újabb akcióterv

A miniszterelnök szerint attól, hogy a magyar növekedés többszöröse a németnek, még nem jelenti azt, hogy nálunk jobban mennek a dolgok, de mindenképpen iránymutató.

Vita van arról itthon, hogy a külső hatások, vagy éppen a belső hatások miatt növekszik ilyen ütemben a magyar gazdaság. Most kiderül 2020-ban, hogy melyik nézetnek volt igaza – tette hozzá.

Gazdaságvédelmi akciótervre lesz szükség 2020-ban, amit az első negyedévben fogunk bemutatni –

jelentette be a kormányfő.

Magyarország szerencsés ország, mivel a jegybankelnök képes történelmi horizonton szemlélni a magyar pénzügypolitikát – mondta a kormányfő. A legsikeresebb gazdaságpolitikai lépés az adócsökkentés volt – tette hozzá.

mondta a kormányfő.

Nem tudom, hogy a jövőben mekkora adócsökkentési mozgástér van, de a gazdaságvédelmi akcióterv fontos része lesz az adócsökkentés –

mondta a kormányfő.

Erre mindenki büszke lehet

Orbán Viktor a Puskás Stadion megnyitásáról azt mondta, hogy ismeri a korábbi vitákat az ilyen nagy beruházásokról, így a Lánchíd, vagy a Parlament megépítése kapcsán is ilyenek voltak. A kormányfő szerint

A miniszterelnök ismertetése szerint a Budapest Sportcsarnok 20 évvel ezelőtti leégése után nem volt olyan magyar vállalkozás, amely képes lett volna az újjáépítésre, míg mostanra szerencsére teljesen más lett a helyet. Mindez pedig egy hatalmas teljesítmény, amire bárki büszke lehet.