Megkérdeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetemet: kitiltják-e a szexuális zaklató Gothár Pétert

Gothár Péter
Vágólapra másolva!
Már több cikkben is beszámoltunk arról, hogy napok óta próbálja eltussolni Gothár Péter szexuális zaklatási ügyét a Katona József Színház, de álvizsgálat zajlik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol Gothár Péter színházrendezést, filmrendezést és színészmesterséget tanít. Elküldtük kérdéseinket az egyetemnek is, eddig még nem kaptunk választ.
Vágólapra másolva!

Az Origo elküldte kérdéseit dr. Upor Lászlónak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesének, eddig még nem kaptunk választ. Azt szerettük volna megtudni, hogy az egyetem vezetőjeként

  • Alkalmasnak tartja-e arra Gothárt Pétert, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanítson?
  • Kitiltják-e az egyetemről vagy továbbra is beteheti a lábát az intézménybe?

A színművészetinek ezen a kettőn kívül más kérdéseket is küldtünk, amelyek súlyosan érintik az intézményt, de nem kapcsolódnak közvetlenül Gothár Péterhez, az egyetem másik tanárát érintik, ezért ezekre hamarosan visszatérünk.

A színművészetin egyébként van egy álvizsgálat Gothár Péterrel kapcsolatban, amit maga Gothár kezdeményezett. Ez egy nyilvánvaló trükk, a Katonában lezajlott szexuális zaklatási botrányból akar így kibújni.

A színművészetit ugyanaz a balliberális kör - Ascher Tamás, Máté Gábor - uralja, mint a Katona József Színházat, így nem meglepő, hogy itt is megpróbálják eltussolni Gothár súlyos bűneit. A balliberális kulturális világ egyik vezető alakjának bukása óriási csapás lenne az egész rendszerre.

Frissítés: cikkünk megjelenése után Upor László rektorhelyettes válaszolt, válaszait itt olvashatják. Ahogy írtuk, voltak más kérdéseink is, amelyek nem Gothár Péterhez kapcsolódnak közvetlenül, és amelyekre visszatérünk majd. Az ezekre adott válaszokat értelemszerűen akkor közöljük majd.

Régóta tudhattak már a zaklatásokról

Mint azt már egy korábbi cikkünben megírtuk, Kálomista Gábor filmproducer szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem‎ a betegség góca. Szerinte teljesen máshogy kellett volna kommunikálni és kezelni az egész szexuális zaklatási botrányt, és nem belső ügyként kezelni belső vizsgálattal, hanem a fenntartónak kellett volna egy független bizottságot felállítania. A producer a Hír Tv Szabadfogás című műsorában mondta ezeket.

Kálomista Gábor az Origonak azt nyilatkozta, hogy ezekről a zaklatási ügyekről már régóta tudhattak a belterjessé vált egyetemen, az esetet pedig most ugyanazok fogják kivizsgálni, akik eddig elhallgatták.

Kálomista szerint bűncselekményt nem lehet belső ügyként kezelni és Gothár nevét sem lett volna szabad elhallgatni, mert ezzel az egész színházi szakmára vetettek rossz fényt.

A színház másfél napig nem hozta nyilvánosságra a rendező nevét,

ráadásul Gothár és a Színház közleménye még ellentmondásokat is tartalmaz, melyről itt írtunk.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete Budapesten Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kálomista Gábor azt is mondta, hogy gyakorlatilag az ideológiai nevelés fontosabb lett a szakmai képzésénél a Szníház- és Filmművészeti Egyetemen, ideológiailag a tanárokhoz hasonlító hallgatókat választanak ki, hogy fenntartsák a belterjességet.

A filmproducer szerint a szakma ezeket a problémákat nem tudja kezelni és meg kell akadályozni, hogy az emberek a teljes szakmára rávetítsék ezeket az eseteket.