Szijjártó Péter: A 2020 januárja előtt érkezett magyarok megőrzik jogaikat Nagy-Britanniában

2019.11.22. 11:39

A 2020 januárja előtt érkezett magyarok megőrzik jogaikat Nagy-Britanniában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés pénteki ülésén.

A Nagy-Britanniába az uniós jog hatálya alatt érkező külföldiek, így

a magyar állampolgárok is, rendezetlen kilépés esetén 2020. december 31-ig regisztrálhatnak, igazolva, hogy a kilépést megelőzően is ott éltek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal z Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 22-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Továbbra sincs semmi garancia arra, hogy rendezett módon, megállapodással zárulnak Nagy-Britannia kilépési tárgyalásai az Európai Unióból, ezért Magyarország megkezdte a felkészülést a megállapodás nélküli, no-deal Brexit esetére

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki kiemelte, hogy nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek, ahogyan az is fontos, hogy az itt élő brit állampolgárok jogait is védjék. Szijjártó közölte azt is, hogy a Magyarországon élő britek kedvezményes tartózkodási státust szerezhetnek, amihez regisztrálniuk kell a magyar hatóságoknál 2020. december 31-ig.