A miniszterelnök továbbra is tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanácsban történtekről

Európai Tanács
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 28: General view of the EU Leaders Summit at the European Union headquarters in Brussels, Belgium on June 28, 2016. European Council / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció közleménye szerint a miniszterelnök továbbra is tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanácsban történtekről.
Vágólapra másolva!

A 2004 óta tartó gyakorlat szerint a kormányfő csak a kiemelt jelentőségű tanácsi üléseket követően szólal fel napirend előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 5, Orbán Viktor eddig 9 alkalommal élt ezzel.

A változás annyi, hogy az Európai Tanács üléséről szóló tájékoztatást a továbbiakban az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat szabályozza. Ez szintén a parlament előtt van és a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti az esetet,

rendezetté téve a frakciók hozzászólási lehetőségét és a miniszterelnök viszonválaszát is.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/European Council

Emellett az Európai Tanács ülései és a stratégiai jelentőségű uniós események előtt a kormányfő ezután is tájékoztatja az Európai Uniós Konzultációs Testületet, amelynek mások mellett tagja valamennyi parlamenti frakcióvezető.