Afrikában már kezd kialakulni a migráció kultúrája

2019.11.24. 11:03

Marsai Viktor egyetemi oktató, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap beszélt az afrikai migrációról.

Itt azt mondta, hogy Afrikában a politikai, gazdasági és klimatikus hatások mellett egyre inkább kialakulnak a migráció kulturális ösztönzői is.

Marsai Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy az észak-afrikai államok a 2010-es évek elejéig viszonylag stabilan útját állták a migrációnak, ám az arab tavasz után több ország megrendült vagy szétesett, és már nem képes ellátni ezt a feladatát, ilyen elsősorban Líbia.
Ez azt jelenti, hogy öt-hat éve még elsősorban Közép-Afrika volt a kibocsátó régió, de 2015 óta egyre inkább a kontinens nyugati része, sőt, egyes destabilizálódott észak-afrikai országok is.

Afrikából érkezett migránsok Olaszországban - IllusztrációForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A polgárháborúk és a klímaváltozás mellett súlyos probléma, hogy az afrikai országok gazdasága nem képes megtartani a munkaerőt, a képzettebbek is gyakran útnak indulnak. Ehhez járul, hogy egyes afrikai országokban kezd kialakulni a migráció kultúrája: egyre inkább családi, társadalmi elvárássá válik, hogy a legkisebb fiú induljon útnak és a fejlett világban keressen pénzt.