Afrikában már kezd kialakulni a migráció kultúrája

Horizontal
Migrants stand at the Cara Mineo, a hosting centre for asylum seekers, where about 3,200 migrants from North Africa, Ivory Coast, Pakistan, Syria, Afghanistan and other countries are staying in Mineo in the the province of Catania in Sicily on April 21, 2015, three days after a migrant boat capsized in the Mediterranean's deadliest disaster in decades. Only 28 people, including the two arrested men, survived the disaster on April 19, 2015 in which 800 people are feared to have drowned. Some of the survivors, who hailed from Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea and Bangladesh, were recovering at the holding Cara Mineo centre. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo by ALBERTO PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Marsai Viktor egyetemi oktató, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap beszélt az afrikai migrációról.
Vágólapra másolva!

Itt azt mondta, hogy

Afrikában a politikai, gazdasági és klimatikus hatások mellett egyre inkább kialakulnak a migráció kulturális ösztönzői is.

Marsai Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy az észak-afrikai államok a 2010-es évek elejéig viszonylag stabilan útját állták a migrációnak,

ám az arab tavasz után több ország megrendült vagy szétesett, és már nem képes ellátni ezt a feladatát, ilyen elsősorban Líbia.


Ez azt jelenti, hogy öt-hat éve még elsősorban Közép-Afrika volt a kibocsátó régió, de 2015 óta egyre inkább a kontinens nyugati része, sőt, egyes destabilizálódott észak-afrikai országok is.

Afrikából érkezett migránsok Olaszországban - Illusztráció Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A polgárháborúk és a klímaváltozás mellett súlyos probléma, hogy az afrikai országok gazdasága nem képes megtartani a munkaerőt, a képzettebbek is gyakran útnak indulnak. Ehhez járul, hogy egyes afrikai országokban kezd kialakulni a migráció kultúrája:

egyre inkább családi, társadalmi elvárássá válik, hogy a legkisebb fiú induljon útnak és a fejlett világban keressen pénzt.