Karácsonyék terve soha nem látott veszteséget okozna Budapestnek

atlétikai stadion
Látványterv az atlétikai stadion belsejéről
Vágólapra másolva!
Az egész világbajnokság projektje óriási fejlődést hozna Budapest azon részén, ahol egyelőre semmi sincsen, pontosabban egy lerobbant terület található. Létrejönne egy jelentős szabadidőpark és közpark, és a profi sportolókon kívül azok is komoly kikapcsolódási lehetőséghez jutnának, akik csak mozogni vagy kikapcsolódni szeretnének egy kicsit - minderről Baji Balázs beszélt az Origónak. A világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó szerint az egész főváros, nemcsak az atléták veszítenének az atlétikai világbajnokság lemondásával.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen szeretnénk megelőzni a negatív döntést a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságról, ezért is mondjuk el minden fórumon, hogy milyen óriási lehetőség ez Budapest és Magyarország számára – mondta Baji Balázs az Origónak. A világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó szerint nagyon fontos, hogy a közvélemény teljes képet kapjon az egész beruházásról, mivel

Mindez pedig nemcsak a profi, hanem az amatőr sportolók érdeke is – tette hozzá. Jelenleg például nincs az egész országban olyan infrastruktúra, ami egy helyen biztosítaná az atléták profi, minden igényüket kielégítő felkészülését, de a világbajnokság megrendezésével ez a helyzet is rendeződne.

Baji Balázs is az atlétikai vb mellett áll Forrás: AFP/Adrian Dennis

Egész Budapest veszítene

Baji Balázs elmondta, az egész világbajnokság projektje óriási fejlődést hozna Budapest azon részén, ahol egyelőre semmi sincsen, pontosabban egy lerobbant terület található. Létrejönne egy jelentős szabadidőpark és közpark, és a profi sportolókon kívül azok is komoly kikapcsolódási lehetőséghez jutnának, akik csak mozogni vagy kikapcsolódni szeretnének egy kicsit.

Abban az esetben, ha nem valósulna meg ez a beruházás, azzal az egész főváros veszítene, nemcsak az atléták. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az atlétikai vb az egyik legnézettebb világverseny, így az eddigi világbajnokságok számai alapján több mint egymilliárdan ismerhetnék meg Budapestet a verseny ideje alatt. Másrészt Európa- és világszerte is nagyon népszerű az atlétika, ezért rengeteg turistára is lehetne számítani, akik kimondottan emiatt az esemény miatt látogatnának el hazánkba, főleg a környező országokból– mondta Baji Balázs.

Látványterv az atlétikai stadion belsejéről Forrás: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

A jövőt is meghatározná

Egy sikeres vb rendezése a magyar atlétikai sportág jövőjét is megalapozná – vélekedett a sportoló. Emlékeztetett arra is, hogy

A sportoló szerint egy népszavazás kiírása már késői lenne ebben az ügyben, éppen ezért minél előbbi döntés szükséges arról, hogy Budapest megrendezi-e a versenyt, vagy pedig lemond erről az óriási lehetőségről.

Csepel támogatja a jelentős fejlesztést

Mint arról korábban beszámoltunk, Miklósa Erika operaénekes, Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya és Merkely Béla professzor levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben arra kérik, hogy támogassa a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

Csepel polgármestere és a kerület sportegyesületei kiállnak a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések mellett. Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) XXI. kerületi polgármester hangsúlyozta, Csepel számára ez nemcsak egy sportberuházás, hanem régóta szükséges városfejlesztés. Mint ismeretes,

Karácsony Gergely november végéig kért időt a tervezett atlétikai csarnokkal, valamint az atlétikai világbajnokság fővárosi megrendezésével kapcsolatban, a kormány azonban azt mondta, hogy ha nem születik döntés, akkor megpróbálják más városba vinni az eseményt.

Korábban a nemzet sportolói is kiálltak az atlétikai vb fővárosi megrendezése mellett.