Novák Katalin: A kormány célja a fiatalok által vágyott gyerekek megszületésének támogatása

2019.11.25. 16:15

A kormányzat továbbra is várja a Népesedési Kerekasztal javaslatait, ahogy 2010 óta, mert a cél változatlan: a demográfiai helyzet javítása, a fiatalok gyermekvállalásának támogatása - mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a civil szervezet megalakulásának 10. évfordulóján, hétfőn.

Novák Katalin a Népesedési Kerekasztal alapítójától elnevezett Kopp Mária Intézetben tartott konferencián azt mondta, e szervezet volt az első, amelyik a népesedés ügyéről, mint sorskérdésről beszélt, és párbeszédet, cselekvést, és egy nemzeti minimum elfogadását sürgette.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédet mond a Népesedési Kerekasztal megalakulásának 10. évfordulóján tartott ünnepségen a Kopp Mária Intézetben 2019. november 25-én. Mellette Székely András, a kerekasztal kutatási vezetője és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárForrás: MTI/Soós Lajos

Szerinte Kopp Mária orvos és férje, Skrabski Árpád szociológus, demográfus kutatásai, javaslatai és gondolatai ma is megkerülhetetlenek demográfiai kérdésekben.

Ugyanaz a cél, amit ők megfogalmaztak: a fiatalok által vágyott gyerekek megszületésének a segítése, támogatása

– mondta Novák Katalin, aki szerint a magyar fiatalok ma is ugyanúgy gyerekeket szeretnének és házasságban kívánnak élni.

A kormány feladata ezért az, hogy az előttük álló akadályokat elmozdítsák

– mondta.

Fűrész Tünde, az intézet elnöke azt mondta, Kopp Mária gondolkodása, szemlélete ma is meghatározza a működésüket.