Szijjártó: Libanon stabilitása elemi érdek

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gibran Baszil libanoni külügyminiszter kicseréli a dokumentumokat, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 26-án.
Vágólapra másolva!
Libanon térségének eseményei közvetlen hatással vannak az Európai Unió (EU) biztonsági helyzetére, ezért az uniónak, és benne Magyarországnak elemi érdeke, hogy béke és stabilitás legyen az államban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón Budapesten, kedden, miután megbeszélést folytatott Gibran Bászil libanoni külügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

A magyar külügyminiszter azt mondta, hogy

Libanon minden nagyrabecsülést megérdemel, mert kétmillió, Szíriából menekült ember ellátásáról gondoskodik, miközben az ország népessége mindössze hatmillió.

Éppen ezért az EU-nak támogatnia kell Libanont, a nemzetközi közösségnek arra kellene összpontosítania, hogy a menekültek hazajuthassanak - hangoztatta Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gibran Baszil libanoni külügyminiszter együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 26-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

- jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak Gibran Baszil libanoni külügyminiszterrel folytatott tárgyalását követően a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 26-án. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

- tette hozzá a miniszter, aki közölte, hogy Gibran Bászil a II. Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről című rendezvény miatt érkezett Budapestre. Magyarország többféleképpen is támogatja Libanont.

Nemsokára ötven katonát küld az országba az ENSZ békefenntartó missziójába, így a már ott tartózkodó négy tiszttel együtt ötvennégy fős kontingens teljesít majd szolgálatot Libanonban.

Szijjártó Péter hozzátette:

a magyar kormány 1,5 millió dollárból már felújított harminchárom keresztény templomot Libanonban.

A keddi találkozón abban állapodott meg partnerével, hogy újabb harminc keresztény templom rekonstrukciós költségeit vállalják át, és erre 2 millió dollárt biztosítanak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gibran Baszil libanoni külügyminiszter kicseréli a dokumentumokat, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 26-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mondta a magyar tárcavezető. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy évente ötven ösztöndíjat biztosítanak libanoni hallgatóknak magyar egyetemeken.

Gibran Bászil szintén kiemelte, hogy mennyire fontos Libanon stabilitása.

- vélekedett a libanoni külügyminiszter.

Gibran Baszil libanoni külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalását követően a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 26-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Annak a fontosságát is hangsúlyozta, hogy senki ne üldözzön senkit, mert az instabilitáshoz vezet.

- mondta Gibran Bászil, aki úgy vélekedett, hogy folyamatosan fejlődik a két ország viszonya.

Az eseményen a két külügyminiszter egyetértési megállapodást írt alá a tárcáik közötti diplomáciai csereprogramról.

Gibran Bászilt Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a Karmelita kolostorban.