A gyógyszerkutatás jövőjéről tárgyaltak a Debreceni Egyetemen

Vágólapra másolva!
Többek között a felsőoktatási intézmény gyógyszerkutatásairól tárgyalt szerdán a Debreceni Egyetemen az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának főigazgatója, Vittoria Alliata Di Villafranca.
Vágólapra másolva!

Vittoria Alliata Di Villafranca, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának főigazgatója a Debrecein Egyetem vezetőivel tárgyalt. A megbeszélést követő tájékoztatón hangsúlyozta: nagy hatással volt rá a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) munkája. Az ország egyetlen egészségipari FIEK- programjáról szólva megjegyezte: az egyetem és a gyógyszeripari cégek együttműködésére alapuló európai uniós finanszírozású projekt oltóanyagok kidolgozására, előállítására jött létre.

A gyógyszerfejlesztés terén Magyarországnak jelentős hagyományai, a jövőben pedig komoly lehetőségei vannak.

A főigazgató az iparágat olyan területnek nevezte, ahol az Európai Unió is "szívesen veszi" a befektetéseket. Kiemelte: Magyarország az elmúlt időszakban az egyik legjelentősebb haszonélvezője volt az Európai Unió regionális támogatásainak. A 2021 utáni uniós pénzügyi ciklusról szólva közölte: az Európai Bizottság a jövőben a pénzügyi források koncentrációját szorgalmazza. Szeretnék, ha Magyarország ezeknek a támogatásoknak legalább 35 százalékát innovációra és a versenyképesség növelésére fordítaná.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta: a FIEK-program alapvető célja, hogy a gyógyszeripari szektorban az egyetemen belül egy sokszereplős fejlesztő központ alakuljon ki. Ebben az együttműködésben az egyetem szándéka, hogy

a gyógyszerek nagyszériás gyártásáig, a termékek piaci bevezetéséig partnere maradjon a többi szereplőnek.

A 2020 végéig tartó, 8,3 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében vállalták, hogy kifejlesztenek két antibakteriális vakcinát, amelyeket kisszériás gyártásban előállítanak. A program legnagyobb költségvetésű része, az oltóanyag-gyártó kísérleti üzem megépítése a közbeszerzési eljárások miatt várhatóan nem készül el a projekt befejezéséig, ezért a kifejlesztett vakcinákat bérgyártásban állíttatják majd elő.

A FIEK-központ létrehozására a Debreceni Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyert el. Közép-Európa első, úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyag-gyártó kísérleti üzemét az egyetem, a Richter Nyrt. és a Fluart Kft. közös kutatási programjának keretében hozzák létre.