Orvosnak adták ki magukat és halálos betegségeket diagnosztizáltak, majd az általuk felkínált silány minőségű termékek megvásárlása fejében ígértek gyógyulást idős embereknek azok a vádlottak, akiknek büntetőpere a héten kezdődött a Szombathelyi Járásbíróságon.

A vádirat szerint idős embereket ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben keresték meg. Az állapotfelmérés ürügyén orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, professzornak tituláló elkövetők halálos betegségeket diagnosztizáltak a sértetteknél,  a betegségek gyógyítására - állításuk szerint - kizárólag az általuk forgalmazott termékek voltak hivatottak - mondta Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék szóvivője.

A vád szerint a 345 sértettől összesen több mint 100 millió forintot csaltak ki az álorvosok (a kép illusztráció)Forrás: Thinkstock

Kiemelte, hogy a megtévesztett idős emberek a halálos betegségtől való félelmükben megvásárolták a sokszor több százezer forintért felkínált termékeket. 

Az ügynek 52 vádlottja és 345 sértettje van, a büntetőeljárás során eddig keletkezett nyomozati iratok meghaladják a 41 ezer oldalt.

A vád szerint a 345 sértettől összesen több mint 100 millió forintot csaltak ki az elkövetők.

A szóvivő elmondta, hogy a bizonyítási eljárás a sértettek kihallgatásával február elején folytatódik, a szombathelyi, kecskeméti és érdi sértetteket - részben távmeghallgatás útján - hallgatja ki a bíróság.