Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, helyettes frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a pedagógusok helyzetéről, de szóba került még az atlétikai világbajnokság is.

A képviselő reagált az egyik pedagógus szakszervezet elnökének szavaira, aki elmondta, a tanárok fizetése olyan alacsony, hogy még albérletet sem tudnak kifizetni maguknak. Halász János szerint a tanári fizetések ennél magasabbak, valamint megszületett a pedagógus életpályamodell is, ami egy jól működő rendszert mutat, aminek értelmében tervezhetően emelkednek a fizetése évről évre. Az igaz ugyan, hogy a tanárszakosok közül is vannak, akik nem tudják a diplomájukat megszerezni a nyelvvizsga hiányában, ugyanakkor a feltételrendszer már régóta ismert, valamint a kormány is nagyon sokat segít abban a diplomamentő programjában, hogy az abszolutóriummal rendelkezők is hozzájussanak a diplomájukhoz.

A kormány legutóbbi döntésének értelmében a felsőoktatási felvételi rendszerén változtattak, most a bejutáshoz nincs szükség nyelvvizsgára, ezt a szakmai szervezetek javaslata alapján határozta el a kormányzat. A tanárképzést illetően – emelte ki a politikus, a kormány határozott szándéka a pedagógus munka presztízsének a helyreállítása, a jó tanár kép erősítése. Most a pedagógus érdekképviseletek sztrájkot hirdettek a romló munkakörülmények, az alacsony fizetések miatt, a képviselő hozzátette, a kormány biztosan válaszol majd a szakszervezeteknek, hozzátéve, abban bízik, a tárgyalásokon majd születni fog egy igazságos, mindenkinek elfogadható megoldás.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.