Gyakorlati programot mutatott be a stabil többséggel megszavazott új Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdán, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász csütörtökön, az M1 aktuális csatornán.

Lomnici elmondta, hogy Jean-Claude Junckernek, az EB előző elnökének a megválasztásakor bemutatott programja sokkal elméletibb volt, ehhez képest óriási különbség, hogy Ursula von der Leyen konkrétumokról beszélt szerdán.A bizottságnak egységet kell teremtenie, és von der Leyen azt is mondta, hogy a migráció tekintetében is olyan megoldások szükségesek, amelyeket mindenki elfogad - emelte ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2019. november 27-én.Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Az alkotmányjogász megjegyezte, hogy a Die Welt német napilap szerint von der Leyen ugyan a migráció tekintetében szétosztásról beszél, de a kvóta kötelező jellegét elveti. Azt is jelezte a bizottsági elnök, hogy 2020 elejére szeretne olyan csomagot letenni, amely szerint azon országoknak, amelyek nem fogadnak be migránsokat, a határvédelemben kell majd aktívabbnak lenniük - fűzte hozzá ifj. Lomnici Zoltán.