Orbán Viktor: Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit

Vágólapra másolva!
Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Eszéken Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott munkaebédjét követően.
Vágólapra másolva!

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette:

A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek,

mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban

- tette hozzá a magyar kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, "történelmileg jól megalapozottak, nemcsak barátok vagyunk", az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy

Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz.

"Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek" - hangsúlyozta.

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben - emelte ki, hozzátéve, hogy

Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik

a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával.
Végül kijelentette, a csütörtöki tárgyalásokat követően rendkívül derülátó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően.

Orbán Viktort újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának - a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott - felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP), amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen. Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják.

- fogalmazott, hozzáfűzve, hogy meg tudják beszélni a vitás kérdéseket, "a nyitottság és a barátság" adott.

Ismét hangsúlyozta, hogy

a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban,

meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. "Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk.

- mondta. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

Mindkét ország érdeke, hogy erősödjön az együttműködés

Andrej Plenkovic arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen.

A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.
Plenkovic szerint ezzel szimbolikusan kifejezték tiszteletünket a Horvátországban élő magyarok iránt, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány hasonlóan gondoskodik a magyarországi horvátokról.

- mondta.

Plenkovic kiemelte: Magyarország Horvátországnak az ötödik-hatodik külkereskedelmi partnere. Szavai szerint különösen fontos az általa vezetett kormány számára, hogy mandátuma alatt tovább fejlessze az öt északi és keleti horvátországi megyét. "A következő költségvetési időszakban ezekre a területekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert mind horvátországi, mind európai viszonylatban el vannak maradva" - jelezte.

Plenkovic elégedettségének adott hangot, hogy Orbán Viktor kifejezte érdeklődését a horvátországi beruházások, valamint a magyarországi és horvátországi megyék együttműködése iránt.
A horvát kormányfő országa uniós elnökségének prioritásait úgy foglalta össze:

Plenkovic elmondása szerint három nagy területre összpontosítanak majd:

a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő viszonyrendszer kialakítására, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről szóló tárgyalások folytatására, valamint az EU bővítésére.

Mint mondta, számos találkozót tartanak majd Délkelet-Európa és az EU-tagországok vezetői Zágrábban.

- húzta alá.