Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a horvátországi Eszéken.

A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát.

Orbán Viktor a megnyitón kiemelte:

80-90-100 éve Szlavónia és Baranya megye a leggazdagabb részei közé tartoztak országaiknak. "Irigyeltek bennünket", nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is - emlékeztetett.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a kollégium avatásánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő kifejtette: ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek voltunk a történelem során, azt ne tudnánk megismételni. Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert

ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk

- fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b3), Andócsi János igazgató (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő (b) felavatja a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát Eszéken 2019. november 28-án.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor elmondta azt is: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe - amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul, Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is. Majd arról beszélt, hogy mindez lehetséges, és ha

Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig, akkor a térségben egész más világ lesz.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta, hogy "divat ma elmenni", ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is. Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy

a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek - hangsúlyozta Orbán.

A kormányfő azt is kiemelte, hogy a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni. Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött, és meg fog történni Horvátországban is - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet. Ezt "nagyon köszönik a magyarok" - tette hozzá.

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.