Magyarország 50 millió dolláros kötöttsegélyhitel-program elindításában állapodott meg Kenyával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten csütörtökön, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Monica Juma kenyai külügyminiszterrel.

Közölte: 35 millió dollárért két kórházat fognak építeni magyar vállalatok Kenyában, 10 millióért élelmiszeripari fejlesztéseket hajtanak végre, 5 millió dollárért pedig öntözési rendszert modernizáló beruházásokat végeznek majd magyar cégek.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Európai Unió előtt álló kihívásoknak erőteljes biztonsági aspektusuk van.Délen és délkeleten egyre nő a migrációs nyomás, ami miatt folyamatosan növekvő terrorfenyegetettséggel kell számolni - tette hozzá. A Nyugat-Balkánon csaknem 100 ezer illegális bevándorló torlódott fel, Törökországban pedig idén már 400 ezer kísérlet történt a határ illegális átlépésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Monica Juma kenyai külügyminisztertForrás: MTI/Bruzák Noémi

Ebben a helyzetben felértékelődik a szubkontinentális együttműködések jelentősége. Kulcsfontosságú kooperálni azokkal az afrikai országokkal, amelyek partnerek a migráció kiváltó okainak kezelésében, a terrorizmus elleni küzdelem összehangolásában, és abban is, hogy úgy növeljék az államok népességmegtartó képességét, hogy lépést tudjanak tartani a lakosságszám növekedésével - hangoztatta a magyar miniszter.

Hozzátette, mivel Kenya ilyen ország, ezért nagyon becsülik a kétoldalú együttműködést. Nagy hangsúlyt fektetnek a gazdasági és az oktatási kooperációra, hogy csökkentsék az elvándorlást Kenyából, valamint meg tudják erősíteni az ország regionális stabilizáló szerepét - jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, hogy évente száz ösztöndíjat biztosítanak kenyai hallgatóknak magyar egyetemeken. Összehangolják, fejlesztik a diplomáciai képzéseiket is - mondta, és kifejtette, hogy Magyarország Szlovéniával közösen 33 millió forint értékben egészségügyi eszközöket visz kenyai kórházaknak.
Tájékoztatott arról is, hogy mivel Kenyát fontos stabilizáló országnak tartja a kormány, ezért támogatja a pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2021-22-es időszakra. Segítséget nyújtanak továbbá a kelet-afrikai regionális terrorizmus elleni központ létrehozásában - mondta a magyar miniszter.

Az ENSZ éppen arra készül, hogy kiszervezze New Yorkból a globális szolgáltatási funkciókat. A négy kiszemelt város között szerepel a magyar és a kenyai főváros, Budapest és Nairobi is, így közös törekvésük az elképzelés támogatása - jelezte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Monica Juma kenyai külügyminiszter aláírják az 50 millió dolláros kötöttsegélyhitel-program elindításáról szóló egyezményt BudapestenForrás: MTI/Bruzák Noémi

Monica Juma közölte: Áder János januárban Kenyába látogat, ezt a találkozót készítették most elő. A magyar köztársasági elnököt nagyon várják - mondta. Kiemelte, hogy a tagság az ENSZ Biztonsági Tanácsában a világ stabilizálásáról szól. Üldözik a terroristákat, a terrorista ideológiákat - mondta.

A kenyai külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy náluk éppen ellentétes a probléma, mint Európában: ott egyre több a fiatal. Ezt az egymást kiegészítő jelleget ki lehetne használni a hatékonyság érdekében - vélekedett.

Monica Juma reményét fejezte ki, hogy hamarosan diplomáciai képviseletük nyílik Budapesten. Örülnek, hogy egyre több fiatal kenyai érkezik Magyarországra tanulni - mondta az afrikai ország külügyminisztere.

A két tárcavezető megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a kenyai diplomáciai akadémia közötti együttműködésről.