Kétszer annyi a lakástűz adventkor, főleg a gyertyák miatt

2019.11.29. 10:38

Naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen ez a szám a duplájára emelkedik, 45 percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének - figyelmeztet a honlapján az Országos Katasztrófavádelmi Főigazgatóság.

A tűzoltók szerint azért emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet vannak otthon az emberek, több elektromos eszközt használnak, többet főznek, hosszabb ideig kell világítani, fűteni. Ezek mind-mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát.

Most vasárnap kell meggyújtani az első adventi gyertyát. Lehetőleg ne hagyjuk "őrizetlenül a lángot"!(Illusztráció).Forrás: nerez-pribory.cz

Leggyakrabban a nyílt láng, gyertyák, mécsesek használata okoz lakástüzet. Olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég

Ha a koszorúnk nem ilyen, inkább ne gyújtsuk meg rajta a gyertyákat. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát. A koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy - javasolják a tűzoltók.

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen szabad vásárolni. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá - figyelmeztetnek.

Számtalan fényfüzér létezik, de csak megbízható helyen szabad vásárolni (illusztráció).Forrás: Life.hu

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza.

A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni.

Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet.

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen, vagy a sütőben a készülő ételt.Nem kell nagy tűz a tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz halálos füstmérgezést.

Télen Magyarországon 45 percenként kigyullad egy lakás (illusztráció).Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tűzeseteknél a dohányzás még mindig az előkelő ötödik helyen szerepel. Ne aludjunk el hamarabb, mint a cigi! - figyelmeztetnek a tűzoltók.

Idén eddig 5800 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit Magyarországon.  Talán nem épp egy füstérzékelő a legelegánsabb ajándék, azonban életeket menthet - írják a katasztrófavédelem honlapján.