Néhány hét alatt ásták ki azokat a több tíz méteres alagutakat a déli államhatár alatt, amelyeken migránsok próbáltak bejutni Magyarországra. Az alagutakat a szerb oldalon ásták, a földet pedig egy csatornába hordták, amelynek vize elvitte azt, ezért nem volt nyoma.

Megírtuk, a föld alatt is próbálkoznak Magyarország területére jutni a migránsok, a rendőrök alagutakat találtak a déli határon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik 34 méteres alagút Csongrád megyében, Ásotthalomnál volt, hatméteres szintkülönbséggel, a másik pedig egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria térségében.

A rendőrség szerint a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a járatokat nem sokkal befejezésük után fedezték fel. Mindkét, kézzel kiásott, támasztószerkezet nélküli alagút életveszélyes volt. 

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, Szilassi-Horváth Jenő pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatót.

Szilassi-Horváth Jenő közölte, a 40-50 centiméter szélességű, mintegy 60 centiméter magasságú alagút kialakítását a felszín lejtése és a homokos-agyagos talaj tette lehetővé. A járat legmélyebb pontja hat méteren volt, az alagutat semmilyen támasztószerkezet nem biztosította, bármelyik pillanatban beomolhatott volna. Az alagút a felfedezése előtt csak pár nappal készülhetett el, kialakítása - a talajtani szakértő véleménye szerint - néhány hétig tarthatott. A kézi erővel kitermelt földet a határ vajdasági oldalán futó csatornába hordták, ahonnan elvitte a víz - tájékoztatott az ezredes.

A főkapitány-helyettes közölte, a határ vonalát drónokkal ellenőrzik, kifejezetten keresik azokat a talajelváltozásokat, amelyek alagút ásásra utalhatnak. Emellett a szlovák hatóságok által biztosított talajszkennerrel ellenőrizték a legkritikusabb szakaszokat, de nem találtak újabb járatot.

Forrás: police.hu

Ahogy korábban már megírtuk, az ásotthalmi alagútnál a rendőrök 44 illegális bevándorlót tartóztattak föl, a csikériainál senki nem jutott át. 

A rendőrfőkapitány-helyettes azt is elmondta, hogy a rendőrök a 44 tagú csoport nyomait visszakövetve találták meg az ásotthalmi alagutat. A csoporttal egy embercsempészt is elfogtak,  a bíróság elrendelte a letartóztatását.