Máté Gábor kinevette Gothár Péter áldozatát a szexuális zaklatás után

2019.11.29. 11:32

A Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor szerdán egy balliberális propagandalapnak, a 24-nek azt nyilatkozta, hogy rögtön a barátja, Gothár Péter szexuálisa zaklatása után értesült az esetről, és utána is járt a dolgoknak. Először a sértettel beszélt, majd megkereste Gothárt, aki bocsánatot kért az áldozattól. Máté nyilatkozatával azonban teljes mértékben ellentétes információk birtokába jutott a Ripost. A színház egyik művészétől úgy tudja lap, hogy a Katona igazgatója csak kinevette az áldozatot, majd amikor nagy lett a botrány, mindenkivel titoktartási szerződést íratott alá. 

Máté Gábor szerdán először szólalt meg a Katona József Színházban kirobbant szexuális zaklatási botrányról. Többek között olyan cinikus mondatokat mondott, mint például, hogy akár el is sumákolhatták volna, mit művelt a barátja, Gothár Péter a folyosón vagy éppen a takarásban, de végül – egy év késés után – mégis kiálltak a nyilvánosság elé.

Gothár Péter és Máté GáborForrás: MTI

A Ripost egy katonás forrásból egészen másmilyen verzióról értesült

a zaklatást intellektuális kielégülésként emlegető igazgató először csak nevetve legyintett Gothár szexuális zaklatására. 

„Amikor egy évvel ezelőtt először szóltak Máté Gábornak, ő csak nevetett a dolgon! Aztán persze, miután többször is felhozták, mit művelt Gothár, határozottan kijelentette, hogy erről az esetről senki nem tudhat, nem kerülhet nyilvánosságra. Innentől kezdve felgyorsultak az események..." – mondta a lapnak a Katona egyik művésze.

A neve elhallgatását kérő színész Máté Gábor azon állítását is cáfolta, hogy nem íratott alá titoktartási szerződést. 
Máté mindenkit behívatott az irodájába, így kezdődött a nap. Majd mindenkivel közölte, hogy vagy aláírják a titoktartási szerződést, vagy repülnek  – közölte az informátor.

A színészek persze aláírták, hiszen a megélhetésük forgott kockán. Úgy tudni,  azóta is félnek. 

A Ripost a hvg alapján azt írja, 

Gothár színpadra lépés előtt hátulról megölelt egy színésznőt, és megfogta a nemi szervét.  Az esetet egy szemtanú jelentette, Gothár pedig végül bocsánatot kér.

Később, amikor a vezetőség nem akarta elengedni a művészeit a Szegedi Szabadtéri Játékokra, mert a darabot Kerényi Miklós Gábor rendezte, aki korábban egy hasonló Metoo-ügyben volt érintett, valaki felvetette, hogy 

a Katona vezetősége a saját háza táján is söprögethetne.