Az előző évvel összehasonlítva 2019-ben jelentősen nőtt a migrációs nyomás, az elmúlt hetekben azonban, ha lehet, még drasztikusabban emelkedett a déli határszakaszon illegálisan Magyarországra belépni próbáló migránsok száma - derül ki a rendőrség friss összegzéséből.

Az illegális migránsok módszerei egyre ravaszabbak: 

próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat is, amelyek nemcsak készítőikre, de a használóikra is életveszélyesek voltak. 

A járatokat a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a Csongrád megyei Ásotthalom és a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében fedezték fel.

Az egyik felfedezett alagút a déli határonForrás: MTI/ORFK/Orfk/-

A  34 méter hosszú ásotthalmi alagútnál 44 illegális migránst tartóztattak fel, míg a körülbelül 22 méteres csikériai járatnál eddig még valószínűleg senki nem tudott átjönni, a rendőrök még előtte felfedezték.

Az alagutak készítői egyébként mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényekkel takarták el, de a rendőrök az alagutakat befejezésüket követően rövid időn belül felfedezték, és gondoskodtak betemetésükről. 

Egyre több a migráns a Vajdaságban, és egyre többen próbálnak meg Magyarországra szökni a határzár ellenére. Az embercsempészek a maffia által korábban már használt módon, a föld alatt is próbálkoznak - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet is.

Növényekkel álcázzák az alagutakatForrás: MTI/ORFK/Orfk/-

Aggasztó hírek érkeznek a szerb–magyar határról, megnövekedett a tiltott határátlépési kísérletek száma. 

2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből 2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen próbálkozás pedig a múlt héten, amikor 1002 eset volt 

– mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Valamennyi elfogott migránst visszakísérték a Szerbia felé nyitott tranzitzónába, ahonnan visszatértek szerb területre. Megjegyezte: a vajdasági magyar közösség részéről is aggasztó hírek érkeznek, mivel egyre több a területükön az illegális bevándorló.

A Magyar Nemzet tudósítóját több, az egykori határőrség kötelékében szolgáló felderítőtiszt arról tájékoztatta, hogy a most felfedezett két alagút közül legalább az egyik, a csikériai ott található, ahol a délszláv háború idején is felfedeztek már a zöldhatár alá vájt csempészalagutakat. Az 1990-es években Szerbia a nemzetközi közösség blokádja alatt állt, és üzemanyagot sem szerezhettek be legálisan az olajpiacon. 

Forrás: MTI/ORFK/Orfk/-

A szervezett bűnözők azonnal rátelepültek az üzletre, alagutakat építettek ki Magyarország és Szerbia között, 

és ezen át szállították a csempészett benzint, illetve dízelolajat délre. Ráadásul az akkor feltárt egyik alagútról az is kiderült, hogy még a délszláv háború előtt szeszcsempészetre használták, Szerbia felől érkezett rajta az alkohol Magyarországra.

Volt felderítők szerint csak idő kérdése, hogy a mai határrendészek, illetve a műszaki határzáron őrködő fegyveres erők tagjai megtalálják az újonnan készült vagy készülő alagutakat. Egyrészt a rendszeres drónos ellenőrzés előbb-utóbb leleplezi a levegőből az alagút szerbiai bejáratánál, illetve magyarországi kijáratánál az átcsempészett migránsok mozgását, másfelől az alagutak ásásakor keletkező földmozgások, illetve maguk az alagutak üregei is árulkodók lehetnek a megfelelő műszeres vizsgálatot végzők számára. A Magyar Nemzet arról értesült, hogy 

a magyar hatóságok felkészültek a jelenleginél lényegesen nagyobb migránsnyomásra is, 

és a rendőrség, valamint a honvédség személyi állománya mindent – ha kell, akár erőn felül is – megtesz hazánk biztonságának megőrzése érdekében.