Tizennyolc törvényjavaslatról szavaz a parlament a héten

2019.12.02. 07:10

Rendhagyó módon csupán egyhetes üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők ma a kormány tagjait interpellálhatják, majd kedden tizennyolc előterjesztésről dönthetnek.

Az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik, először a képviselők a közelmúltban 99 éves korában meghalt Horváth Jánosra (Fidesz) emlékeznek, aki 1945 és 1947 között kisgazda nemzetgyűlési, majd 1998 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt. Horváth János 2003-tól 2014-ig a parlament korelnöke volt. A napirend előtti felszólalásokat követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét.

Szakács László korábban 2006-2010, valamint 2014-2018 között is volt már az MSZP-frakció tagja, ezúttal a családi okokból távozó Tóbiás József helyét foglalhatja el a szocialisták között. Az egykori MSZP-elnök beteg kisfiára hivatkozva jó ideje a Kanári-szigetekről jár be a magyar parlamentbe dolgozni, emiatt pártja és annak vezetése több alkalommal ultimátumot intézett hozzá. Az őszi parlamenti ciklus kezdetét adták meg határidőnek. November elsejével mondott le végül. A Gyurcsány-párt padsoraiban Sebián-Petrovszki László pártigazgató az októberben a XI. kerület polgármesterévé választott László Imrét váltja.

Sebián-Petrovszki 2004-től Gyurcsány Ferenc közvetlen munkatársa. Először Gyurcsány Miniszterelnöki Kabinetirodájában dolgozott, 2009-től a Bajnai-kormányban a Miniszterelnöki Kabinetiroda operatív működésért felelős szakállamtitkára volt. A 2010-es szocialista választási bukás után az MSZP alapítványának, a Táncsics Mihály Alapítványnak volt az igazgatója 2011 decemberéig. Utána a Demokratikus Koalíció operatív igazgatója, 2014 júliusától pártigazgatója lett.

Az interpellációkra ezúttal egy óra áll rendelkezésre, amit az azonnali kérdések követnek szintén hatvan percben, majd a kérdések hangozhatnak el fél órában. 

Kedden napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd szavazások következnek. 

Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor döntenek például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, továbbá energetikai, oktatási és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokról is.

A határozathozatalok után várhatóan véget is ér a Ház ülése. A parlament - az Országgyűlés honlapján elérhető ülésterv alapján - december második hetében fejezi be őszi ülésszakát.