Kálomista Gábor: A rendszerváltás még nem érte el a színházi szakmát, itt a rettegés diktál

Színművészeti Egyetem épülete Vas utca
Vágólapra másolva!
A rettegés diktál a magyar színházi világban - mondta Kálomista Gábor a Bayer Show-ban. A producer a Gothár-ügy kapcsán úgy fogalmazott: aki nem ért egyet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló liberális ideológiai nézetekkel, annak nincs jövője ebben a szakmában, nem kap szerepet. Kálomista szerint a fenntartónak is felelőssége van, rendet kellene ott tenni.
Vágólapra másolva!

- fejtette ki véleményét Kálomista Gábor a Gothár-botrány kapcsán. A Thália Színház igazgatója úgy fogalmazott, az egyszerűen nem normális, aki úgy gondolja, hogy egyedi esetről van szó, és nem történnek hasonlók tízével vagy százával. Hozzátette,

nem elég egy belső vizsgálattal és bocsánatkéréssel megúszni az ilyen eseteket.

Kálomista Gábor Fotó: Marton Szilvia

– tette fel a kérdést.

Egy színész életét azonnal ketté lehet törni

Bayer Zsolt műsorvezető az ügy kapcsán felidézte, hogy Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke azt mondta az Origónak: a magyar színészekbe már a Színművészeti Egyetemen beültetik azt, hogy a rendező előtt meg kell alázkodni, és ez megöli a művészetet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete a Vas utcában, Budapesten Forrás: Wikimedia Commons

Kálomista Gábor – egyetértve Vidnyánszky Attila szavaival – úgy véli, a Színművészeti Egyetemen az identitásképzés megnövekedett az oktatás kárára, vagyis egyre kevesebb a szakma és egyre több az identitás. Kiemelte,

ha a 18-19 évesek, akik bekerülnek az egyetemre és nem értenek egyet az intézmény összes politikai megnyilvánulásával, akkor nekik, ott a liberális képzés alapján nem sok jövőjük marad.

"Akik önmagukat színházcsináló megmondóembereknek képzelik, roncsolják a magyar színházat és színházművészetet, ezen keresztül pedig a nézőket, ami megbocsájthatatlan.

- mutatott rá Kálomista Gábor. A színházigazgató szerint óriási a felelősség a színházi társadalmon, hogy meg merjen szólalni, és ugyanilyen felelősség van a fenntartókon is.

Teljes adás: