Elképesztő kálváriába keveredett egy négytagú sződi család. A házuk tetőszerkezetét akarták kicseréltetni, hitelt is felvettek. Ezután követték el a legnagyobb hibát, megbíztak egy ismerősükben. Most a tető életveszélyes, és nem tudják, mi lesz ezután. Két kisgyerekük van, a hó pedig már ezen a héten leesett.

A becsapott fiatal anya kedvesen fogadott minket, amikor megérkeztünk a család sződi otthonába. Kinyitotta a kaput, majd behívott minket a nappaliba, ahol teával kínált minket, mielőtt beszélgetni kezdtünk.

Ebben a házban él a család a két kislánnyalFotó: Szabó Gábor - Origo
Katát és családját nagyon megviselték a történtekFotó: Szabó Gábor - Origo

A ház és az udvar is szép, rendezett és tiszta volt, a szobák ízlésesen berendezettek, a nehéz körülmények ellenére is. Férje épp dolgozott, nagyobbik lánya, a négyéves Bianka a szomszéd családnál játszott, a kisebbik, a hét hónapos Bogi a babakocsiban aludt az előszobában. 

Öt éve vettük ezt a házat, a tető már akkor is elég rossz állapotban volt, ezért idén elhatároztuk, hogy felújíttatjuk. Hárommillió forint személyi kölcsönt vettünk fel, úgy gondoltuk, ennyiből ki fog jönni a felújítás. Hét ácstól kértünk árajánlatot, köztük volt az egyik ismerősünk is, akinek a párjával éppen összeismerkedünk, mert a lányaink egy csoportba járnak az óvodában, és sok szempontból sorstársak vagyunk. Ő is fiatal anya, most várják a második babájukat, korán elvesztette az anyukáját, ahogy én is a saját szüleimet, ezért együtt éreztem vele" - kezdte Kata.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kitti ajánlotta nekem Eriket, mondván, hogy kiváló munkát végez, az apja is ács, így a párja szinte a tetőn nőtt fel, remek szakember. Hozzátette, hogy mivel baráti viszonyban vagyunk, olcsón dolgozik, és lehet vele egyezkedni az árakról. Aznap fel is hívtam, közölte, hogy 2,7 millió forintból megcsinálja, mindennel együtt. Ebben benne volt a munkadíj és az anyagár is. Ez akkor nagyszerű ajánlatnak tűnt. Annyira bizalmi, baráti alapon történt az egész megegyezés, hogy szerződést sem kötöttünk, ők mondták, hogy a megbeszélt összegért, 2 hét alatt be is fejezik a tetőnket." 

A férfi ugyan a megbeszélt időpontnál két héttel hamarabb jelentkezett, hogy alkalmazottaival együtt hozzálátnának a munkához, de Kata és férje, Viktor ennek még örültek is, hogy így hamarabb készen lesz. 

A férfi elment hozzájuk lemérni a tetőt, és összeírta, hogy milyen anyagokra van szüksége, és azok mennyibe kerülnek, és a cég nevét, ahonnan megrendelik. Emellett 

közölte, hogy a munkadíja, ha az anyagárat levonják, 1,2 millió forint, amit négy részletben kért.  Első részletként vállalta a bontást 300 ezerért, másodikként a szarufázást 400 ezerért, harmadikként a fóliázást, bádogozást 250 ezerért, és a negyedik részlet volt a tető teljes befejezése, amiért további 250 ezer forintot kért.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szeptember 30-án megkezdték a munkát, amit el is végeztek, ezért megkapták az első részletet. Az első hét péntekére ígérték a szarufázás befejezését, de nem teljesítették, mondván, hogy az átutalás egy nappal később megy át. A férfi azonban azt kérte tőlük csütörtökön, hogy párja bankszámlájára utalják át a munkáért járó 400 ezer forintot, és ígérte, hogy péntekre befejezik. Kata és párja ekkor még megbíztak benne, átutalták a pénzt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azonban egyre több dolog tűnt föl, ami miatt a család gyanakodni kezdett: 

Erik már a kezdetektől fogva kerülte a férjemet valami miatt. Nem vette föl vele a kapcsolatot, nem jelölte vissza a közösségi oldalon, nem válaszolt a hívásaira, üzeneteire sem. Ezenkívül szinte soha nem várta meg, hogy hazajöjjön a munkából, vagy ha véletlenül összetalálkoztak, csak távolról, futtában köszönt oda neki, de nem fogott vele kezet, kerülte a beszélgetést. Ráadásul az első héten vasárnap este felhívott minket Kitti, hogy párja nem érzi jól magát, nem tud jönni hétfőn dolgozni. Aznap azonban nemcsak Erik, de egyetlen alkalmazottja sem jött el." 

A férfi azt mondta, egy budapesti cégtől veszi az anyagot. Az árról egy papírt is mutatott, amelyet a tulajdonos lefényképezett.  

Kedden aztán felhívta a céget. 

Kiderült, hogy Erik nem kért árajánlatot. Amikor Kata ezt megtette, látta, hogy egyáltalán nem egyezik az, amit a férfi leírt a valós árakkal. Ráadásul megtudták, hogy a férfi a bádogot máshonnan hozatta, ugyanis az a budapesti cég nem is foglalkozik anyagszállítással. 

Kedden a férfi egyedül érkezett, és megcsinálta a lécezést, ám mint utóbb kiderült, rosszul. Csütörtök este Erik kérte Katától Facebookon a harmadik részletet. Mivel azonban nem volt kész a munkával, nem kapta meg a kért összeget: 

Szia, holnap meglátjuk, hogy haladtok, annak függvényében tudjuk odaadni. Nálad van 777 ezer forintunk, a munka meg még jelenleg sehol. Ahogy kész lesz, azonnal kp-ban adjuk. Kérlek, tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, és korrekten mindig mindent beszéljünk meg személyesen" 

- küldte neki Kata aznap egy üzenetben.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ennek ellenére még másnap is próbálkozott, hogy legalább 100 ezret fizessenek, hogy azt szét tudja osztani a munkásai között. A család azonban ekkor már hajthatatlan volt, közölték vele, hogy amíg nem végeznek a megbeszélt munkával, nem kapják meg a pénzt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A következő héten már több alkalmazott is nekilátott a munkának Erikkel együtt, Erik pedig ismét kérte a részletet, 

a munkát azonban még mindig nem fejezték be, és nem is a megbeszélt sorrend szerint haladtak. Kata férje azonban, hogy motiválja őket, és hogy ne tűnjön bizalmatlannak, megadta nekik a pénzt. 

Szerdán elkezdték felrakni a cserepeket, amikor Erik szólt, hogy nem lesz elég a megrendelt anyag, elszámolták. Ez újabb gyanúra adott okot, már csak azért is, mert párja állítása szerint ő, mint kiváló mesterember, ránézésre is megmondja, mennyi cserép szükséges. 

Szerdán cserepeztek a fiúk és Erik közölte, hogy kevés lesz a cserép. Párom kérdezte, hogy mennyit vegyek? Szerinte a 210 nm-es tetőre még kell 95-100 nm. Nem érettem, hogy ezt hogy tudta elszámolni. Kitti az egyik beszélgetésben leírta, hogy párja olyan rutinos, hogy ránézésre tudja mennyi anyag kell. Ebbe nem mentünk bele, de rendelt párom 3 raklappal, ami 79 nm, majd később megkérte, hogy hozza el az Újház Centrumból Gödről. Ezt nem kérte ingyen 10.000 Ft-ot adott a fuvarért. A pénteki munkájuk 10 db felrakott tetőléc volt." 

Ráadásul még aznap történt, hogy bent voltak a szobában, amikor a visszatükröződő ablaküvegen át látták, hogy a kerítésen átemelik a 4 méteres csatornájukat.  Amikor Kata férje kérdezte, hová viszik, közölték, hogy ki kell cserélniük 2 méteresre. Nem kértek számlát, és azt sem kérdezték meg, honnan vették, egyszerűen eltűntek vele, és pár óra múlva tértek vissza. 

Azt felelték, hogy még nem tudták kivenni a többi közül, és mondtak egy cégnevet. Azonnal felhívtuk őket, de nem jártak ott náluk. A csatornadarabok csak délután 2-re értek vissza, hogy honnan az kérdés. A cserepeket is 4 óra alatt sikerült leszállítani Gödről. A rakodásnál az egyik munkás körbenézett, és megkérdezte Eriket, hogy mennyit pakoljanak ki. Ő is körbenézett, meglátta, hogy figyeljük erre az volt a válasza, hogy mindet. Ekkor derült ki, hogy valójában nem is ács, nincs ilyen végzettsége, mégis végzi ezt a munkát. Ehhez kapcsolódóan még ezen a héten, mikor kiderült, hogy kevés lesz a cserép (jobban mondva el lett számolva 700-800 darabbal), volt Eriknek egy elszólása, hogy van neki is 100-110 darab ugyanilyen cserepe. Erre a mondatára az emberei ránéztek (kb. olyan fejjel, hogy ne szóld már el magad), erre helyesbített, hogy lehet, hogy más színű, majd megnézi." 

Ezek után a férfi további 140 ezret akart elkérni, de közölték vele, hogy csak akkor kapja meg, ha kész lesz a munka. 

"Hétvégére írtam még Eriknek, hogy ha bármit ki szeretnének vinni, előtte szóljanak. Illetve zárva lesznek a lenti melléképületek és a kapu is. Erre már elkezdte írni, hogy nem tetszik neki a vádaskodás, és hogy ez a munka neki már deficitben van, és az ereszkihozás sem volt benne az árban. Erre átküldte párom neki azt a Messenger-üzenetet, amiben az elején erre kérdezünk rá, hogy ez is benne van-e az árban, amire a válasz az volt, hogy igen. Erre már nem tudott mit írni. Az átvett pénzek átvételét aláírással igazolta. Összesen 950.000 Ft-ot fizettünk ki. Következő hét hétfőn reggel beküldte az alkalmazottját a szerszámokért. Ő már be sem jött. A kérdésére, hogy mikor fognak ma kezdeni, azt mondták, hogy soha. Fogták magukat és leléptek. Az elején 1 hetet ígért, hogy kész lesz. Három hét után léptek le, úgy, hogy direkt húzták az időt az utolsó héten."

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A férfi és munkásai 70%-os készenlétben hagyták félbe a munkát október 21-én, azóta a család nem látta őket. Sem a cserepezést, sem a bádogozást nem fejezték be, ahogyan a csatornázást és a dobozolást sem.

Ekkor Kata és Viktor 

eldöntötték, keresnek valakit, aki befejezi a cserepezést. Összesen 27 ácsot kértek meg, ám egyik sem vállalta. Közölték, hogy nem nyúlnak hozzá, mert a tetőszerkezet nincs rendben, és hívjanak statikust, nézessék meg vele.  Amikor a statikus megérkezett, és megvizsgálta a tetőt, közölte, hogy le kell bontani, mert életveszélyes. 

A család ekkor kis híján sokkot kapott, ugyanis már 3,6 millió forintnál jártak.

Félkész, és egyben életveszélyes állapotban hagyták a tetőtFotó: Szabó Gábor - Origo
A statikus véleménye szerint az egész  tetőt le kell bontani, és újraépíteniForrás: F. Kata

Ahogyan Viktor a levelében említette, a férfinak nem volt ács végzettsége sem, 

eredetileg cukrász szakmája van, ennek ellenére az interneten is úgy hirdeti magát, mint tetőfedő, bádogos és gipszkartonos. 

Nem volt bejelentett munkája sem, feketén dolgozott, saját bankszámlával sem rendelkezett, emiatt kérte, hogy a párja bankszámlájára utalják a pénzt.

Ma délután pedig a fiatal anya értesített bennünket, hogy a Facebookról megtudta, hogy a férfi egy korábbi munkatársa nevében vállalta a munkát, és az ő cége nevére hivatkozott.

Ezután már hiába próbálták felvenni a kapcsolatot Erikkel és párjával,  hogy rendezzék az ügyet békésen, eltűntek, letiltották őket Facebookon, és a telefont sem vették fel.

Mi is megkerestük őt telefonon a történtekkel kapcsolatban. Fölvette a telefont, be is mutatkozott, de 

amikor feltettük neki a kérdéseinket, hogy mi igaz abból, hogy átverte a családot, szó nélkül letette a telefont. 

A családnak jelenleg 3,5 millió forintra lenne szüksége a komplett tetőcseréhez, amit két kisgyerek mellett nehéz előteremteni, annak ellenére is, hogy a férfinek rendszeres, bejelentett munkája van. A család ezért a Facebookon kért segítséget. A faluban lévő ismerősök és barátok össze is fogtak, és egy focimeccs döntőjén gyűjtést szerveztek számukra. 

Bárki, aki úgy gondolja, hogy hozzá tudna járulni a felújításhoz, a következő bankszámlaszámra tud utalni:

Bognár Viktor: 11773456-06664723, Közlemény: Adomány

Fotó: Szabó Gábor - Origo