Elfogadhatatlan a Momentum magyar pártok elleni kampánya

ni_tarlos_karacsony_kuzdelem_allasa_190707
Vágólapra másolva!
A magyar felnőtt társadalom 53 százaléka nem tartja elfogadhatónak azt, hogy magyarországi politikusok a környező országokban ne a határon túli magyar képviselők vagy pártok mellett álljanak ki. A Nézőpont Intézet a Magyar Nemzet számára készített reprezentatív közvélemény-kutatást a román és a szlovák politikusok favorizálásáról a határon túli magyarokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Nagy port kavart a politikai nyilvánosságban, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, és EP-képviselője, Donáth Anna is nemzetközi szövetségesük, és nem az erdélyi és felvidéki magyar jelöltek támogatása mellett kampányolt.

Nagy hiba

A Nézőpont Intézetnek arra a kérdésre, miszerint elfogadható-e, ha magyarországi politikusok „nem a határon túli magyar politikusok vagy pártok mellett állnak ki?", az összes megkérdezett 53 százaléka válaszolt nemmel, és csak 34 százaléka igennel. Érdekes, hogy

a magukat Momentum-szimpatizánsnak mondók fele szerint is elfogadhatatlan a határon túli magyar politikusoktól megtagadott támogatás,

és csak 42 százalékuk szerint elfogadható. A közvélemény-kutató cég ebből arra a következtetésre jutott, hogy

a két Momentum-vezető tehát komoly politikai hibát követett el

akkor, amikor európai szövetségi politikájuknak alárendelték a nemzeti érdekvédelem ügyét. "A következő országgyűlési választáson nem lesz könnyű dolga a liberális Momentumnak a határon túli magyar szavazatok gyűjtésekor, és a pártelnök ősszel kinyilvánított célja, a Fidesz-szavazók elcsábítása is aligha sikerül majd ezzel a politikával. Sőt, a liberális pólus megalapítása is nehézségbe ütközhet, mivel a kinézett partnerpártok szavazói még a Momentumnál is jobban ellenzik a nem magyar jelöltek támogatását." - tette hozzá az intézet elemzésében. Az LMP-támogatók 67 és a Jobbik-szimpatizánsok 63 százaléka mondta ezt.

Forrás: Nézőpont Intézet

Árnyalja a képet

A képet azonban pár dolog árnyalja.

  • a fiatal, 30 év alatti választók fele-fele arányban (46 és 45 százalék) gondolják, hogy lehet, illetve nem lehet mást, mint a magyarokat támogatni.
  • a 60 év feletti időseknek ugyanakkor 60 százaléka elkötelezett a határon túli magyar politikusok támogatása mellett.
  • Fekete-Győr kijelentéséről a magyaroknak csak a 38 százaléka hallott, 60 százaléka nem. A 30 év alattiaknak csak 17, míg a 60 év felettieknek 61 százaléka hallott az ügyről.

gy összességében a nagy politikai hiba közepes méretű politikai kárt okozhat a liberális pártnak" - összegzett a Nézőpont Intézet.