Óvatosan reménykedünk abban, hogy az új Európai Bizottság (EB) felállásával változás történik a kontinensen - mondta Szájer József,  a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn. Szájer reméli, hogy a bizottság visszatér a realitásokhoz, de úgy véli, hogy a feszültségek tovább fognak éleződni a "bevándorlótársadalmak" és a migrációt elutasító államok között.

Szájer József az Alapjogokért Központ Európa & Unió - Föderalisták és szuverenisták 70 éves harca - ki nevet a végén? című konferenciáján szólalt fel. A politikus hallatlan sikernek nevezte, hogy a magyar biztos, Várhelyi Olivér lett felelős a szomszédságpolitikáért és a bővítésért.

A bővítés a következő öt év stratégiai ágazata lesz, és Magyarország éppen ezt a portfóliót akarta megkapni. Ez először sikerült az Európai Unió történetében - közölte.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az új EB megalakulásával az unió óvatosan visszatér a realitásokhoz, szerinte a bizottság eddig "ideológiai fegyverként működött".

A német-francia tengely mellett már a visegrádi négyek (V4: Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) is tényezők lettek - hangoztatta Szájer József.

Hozzáfűzte, hogy kezd áthelyeződni az EU gazdasági súlypontja.

Szájer József európai parlamenti képviselőForrás: MTI/Balogh Zoltán

A képviselő úgy vélekedett, hogy a jövőben tovább fognak éleződni a feszültségek a "bevándorlótársadalmak" és a migrációt elutasító államok között. A V4-ek az utóbbi körbe tartoznak - jelezte.

Szájer József azt mondta, az elmúlt időszakban az EU átlépte az egyenrangúság elvét, és büntetni kezdett bizonyos tagállamokat, egyfajta gyarmati gondolkodásmód uralkodott el.

Kiemelte, hogy a V4-ek fokozottan érzékenyek a hierarchikus viszonyokra, mert lakosságuk hosszú időn keresztül meg volt fosztva nemzeti függetlenségétől.

Az EP-képviselő közölte, hogy a kényszerektől vissza kell térni az egyenrangúsághoz és az együttműködéshez, bizonyos ügyekben pedig nem szabad elvenni a tagállamok vétójogát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökeForrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Varga Judit igazságügyi miniszter a tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a nemzeti jelleg nem zárja ki az európaiságot. Magyarországot senki sem vádolhatja azzal, hogy nem Európa-párti - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a föderalisták hetven év alatt azt érték el, hogy az EU mindenkire tekintettel van, kivéve az európaiakat. Egyéni jogokat ad, a közösségi kötelezettségeket viszont nem kéri számon.Amit tehetünk, hogy felmutatjuk, van alternatíva, még akkor is, ha az szembemegy a fősodorral - közölte.

Varga Judit azt mondta, az EB-nek fel kellene hagynia a politikai aktivizmussal, például azzal, hogy fegyverként használja a kötelezettségszegési eljárásokat. Hozzátette, hogy a jogszabályoknak nem a kiterjesztésére lenne szükség, hanem az észszerűsítésére.

Varga JuditForrás: Miniszterelnökség/Botár Gergely

A miniszter kiemelte, hogy meg kell őrizni az európai vívmányokat, ám ehhez leginkább az őszinteség hiányzik. A politikai kultúrában egyre kevésbé nevezik a nevükön a dolgokat.