Csapdába csalta Máté Gábor a Katona színészeit

2019.12.03. 09:32

Azzal, hogy szigorú titoktartási szerződést íratott alá mindenkivel, Máté Gábor igazgató megakadályozta, hogy fel merjenek szólalni Gothár Péter zaklatási ügyében. Bár a színházban nyílt titok, mit művel évek óta a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett rendező, a színházvezetés miatt mindenki mélyen hallgat. Féltik az állásukat, írja a Ripost.

Napról napra egyre feszültebb a hangulat a Katona József Színházban a lap szerint. A színészek nem tagadják, gyomorgörccsel mennek be dolgozni, hiszen tudják: senki nem beszélhet arról, mit művelt az azóta menesztett Gothár Péter.

Az igazgató Máté Gábor már rögtön a zaklatási ügy másnapján azzal kezdte a reggelt, hogy mindenkit behívatott az irodájába, és közölte: vagy aláírják a titoktartási szerződést, vagy ki lesznek rúgva. Ezt a szerződést azóta sem vonták vissza, így továbbra is kötelező hallgatni, senki nem tehet feljelentést a rendőrségen. Vagyis jogilag tehetne, hiszen egy bűncselekményt nem lehet szerződéssel eltussolni, de az ott dolgozó emberek féltik az állásukat, és jogilag sem tudják pontosan, mit is tehetnek.

Régi barátok: Gothár Péter és Máté GáborForrás: MTI

A vezetőség továbbra is hallgatásra kötelezi a dolgozóit, ezzel pedig nem tesz mást, mint védi Gothárt.

Nem csoda, hogy a színészek rettegve, gyomorgörccsel mennek be dolgozni. 

Nem tagadom, minden nap félve, gyomorgörccsel megyünk be, a helyzet ráadásul egyre rosszabb. Meg vagyunk félemlítve, tudjuk, hogy a titoktartási szerződés miatt nem mondhatunk semmit. Sokan vannak, akik szívük szerint mást látnának az igazgatói székben, de egyrészt nem mernek lépni, másrészt azt sem tudjuk, kihez forduljunk ilyen esetben. – mondta a Ripostnak a Katona egyik művésze.

Érdekes, hogy Máté Gábor a baráti 24-nek adott interjújában épp azzal büszkélkedett, hogy a színészek továbbra is bíznak benne, sőt, egyre inkább. Egész pontosan ezt nyilatkozta:

„Úgy érzékelem, hogy a társulat bizalma nem rendült meg irányomban, sőt megerősödött" – hangoztatta az igazgató, de úgy tűnik, nem mondott igazat.

Sőt, nem ez az egyetlen dolog, amiben a Katona – vagy épp annak a vezetősége – hárít és hazudik. Hivatalos közleményükben azt írták, hogy minden művésznek pszichológus segített feldolgozni a történteket, azonban ebből egyetlen szó sem igaz. A színház egyetlen szakembert sem kért fel, hogy beszélgessen a színészekkel, még az áldozattal sem foglalkozott senki. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK