Magyarország sokkal inkább a szabadság hazája, mint számos nyugat-európai ország - fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a XXI. Század Intézet konferenciáján kedden, Budapesten.

A Kitart-e a V4-ek egysége? című, a következő 7 éves uniós költségvetéssel kapcsolatos érdekérvényesítés lehetőségeivel foglalkozó rendezvényen a kormánypárti politikus azt mondta, hogy az előző brüsszeli vezetés rosszul tűrte a sokféleséget, és ebbe belebukott.Most az eltérő véleményeket jobban toleráló vezető került az Európai Bizottság élére, amely így talán jobban megérti, hogy muszáj visszatérni a nemzetek Európájához - mondta, hozzátéve, óvatos optimizmussal tekintünk az új brüsszeli vezetésre.

Hidvéghi BalázsForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hidvéghi Balázs azt is mondta, hogy a történelmi helyzet összehozta a kelet-közép-európai régiót,így ma reneszánszát éli a V4-ek együttműködése, elsősorban a migráció és a mögötte meghúzódó föderalista-szuverenista ellentét kiéleződése miatt.Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkára előadásában elmondta, hogy a következő 7 éves uniós költségvetés lesz a témája a december 12-13-ai uniós csúcsnak, de a megállapodás akár jövő nyárig is elhúzódhat.

Korábban a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmük 1,16 százalékát fizették be a közös költségvetésbe, ezt a legújabb finn javaslat 1,07 százalékra csökkentené. Így a kohéziós pénzek több mint 25 százalékkal, az agrártámogatás pedig 20 százalékkal csökkennének. Ezt szeretné Magyarország elkerülni - mondta az uniós költségvetési tárgyalásokat a magyar kormány részéről koordináló államtitkár.