A Progresszív Szlovákia-Együtt (SP-SPOLU) parlamenti választási listáján a pártszövetség magyar platformjának egyetlenegy politikusa sem kapott befutó helyet. Mivel a magyar MKP-t és a vegyes nemzetiségű, de magyar irányítású a Most-Hidat is a bejutási küszöb alatt mérik, ez azt jelenti, hogy - sajnálatos módon - a 2020. február 29-i törvényhozási választások után valószínűleg nem fognak magyar képviselők ülni a pozsonyi parlamentben. Korábban Fekete-Győr András, a szélsőségesen liberális Momentum elnöke, illetve Donáth Anna, a párt egyik európai parlamenti képviselője azért kampányoltak, hogy a felvidéki magyarok a SP-SPOLU listájára szavazzanak, mivel ott – szerintük - lesznek befutó helyen magyar politikusok. Most kiderült, hogy erről szó sincs. A momentumos politikusok vagy nem mondtak igazat, vagy félretájékoztatták őket a szlovák barátaik.

Az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó és a Körkép.sk nevű hírportál beszámolója alapján a december elsejei határidőre 25 párt adta le listáját a 2020. február 29-én megrendezésre kerülő szlovák parlamenti választásokkal összefüggésben.

Leadta a listáját a szélsőségesen liberális magyarországi Momentum Mozgalom szlovák testvérpártja, a Progresszív Szlovákia-Együtt (SP-SPOLU) is, azonban a listán nincsenek befutó helyen a pártszövetség magyar platformjának a jelöltjei.A pártszövetség hétfőn mutatta be a jelöltjeit.

Az elméletileg kormányváltásra készülő, jelenleg a legerősebb ellenzéki politikai tömörülésként számon tartott PS-SPOLU a Focus nevű közvélemény-kutató cég novemberi felmérése szerint 11,7 százalékot szerezne, ami 21 képviselői helyet jelent.

A legjobb helyen szereplő jelölt a magyar platformból, a gútai Forró Tibor ezzel szemben csak a 32., a nagyszombati Halász Norbert a 47., a komáromi Illés Claudia az 54., a gútai Kárpáty Ernő a 68., harmadik gútaiként Forgács Attilának pedig a 134. hely jutott.

A PS-SPOLU magyar platformjából a dunaszerdahelyi Miške Tomáš a 122. helyre fért fel a szlovák párt listáján. További magyar még a somorjai Both Szilárd, aki a 105. helyet kapta. A korábban szintén beharangozott ógyallai Angelika Hájniková végül az 59. helyen került fel a listára.
Ez azt jelenti, hogy a magyar platformnak egyetlenegy jelöltje sem kapott befutó helyet a pártszövetség listáján.A félig magyar, félig szlovák nemzetiségű Martin Dubéci, a PS elnökségi tagja, illetve titkára és a pártiroda vezetője ugyan a befutónak számító 10. helyen szerepel, de ő nem a magyar platform jelöltje.

Martin Dubéci ugyanakkor nem támogat magyar nemzetpolitikai célokat, konkrétan ellenzi a felvidéki magyar autonómiát, illetve problémát lát abban, hogy az MKP jó viszonyt ápol az Orbán-kormánnyal.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke több alkalommal is arra biztatta a felvidéki magyarokat, hogy az ő szlovák testvérpártjukra, PS-SPOLU-ra szavazzanak, mert az biztosan be fog jutni a pozsonyi parlamentbe (ellentétben az MKP-val és a Most-Híddal), ráadásul magyar platformja alakult a pártszövetségnek, ami által magyar képviselők is bekerülhetnek a szlovák törvényhozásba.

Donáth Anna, a Momentum egyik európai parlamenti képviselője pedig még részt is vett a PS-SPOLU magyar platformja parlamenti képviselőjelöltjeinek a révkomáromi bemutatóján, ahol azért kampányolt, hogy a felvidéki magyarok a szlovák pártszövetség listájára szavazzanak, mivel ott – szerinte - lesznek befutó helyen magyar politikusok.

Fekete-Győr András és Donáth AnnaForrás: MTI/Illyés Tibor

Donáth az eseményen ráadásképpen azt mondta, hogy a felvidéki magyarok lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok.A magyarországi liberális politikus tehát leszlovákozta a felvidéki nemzettársainkat, és közben – áttételesen – arra biztatta őket, hogy asszimilálódjanak a szlovák többséghez.

Donáth Révkomáromban hangoztatott álláspontja óriási botrányt váltott ki mind a felvidéki magyarok, mind a magyarországi nemzeti érzelműek körében.

A momentumos politikusoknak a PS-SPOLU, illetve annak a magyar platformja melletti kampányának tehát semmi értelme nem volt, mivel nem kerültek fel a pártszövetség listájára befutó helyen magyar jelöltek.

Az Origo ennek a veszélyére egyébként már november 18-i cikkében felhívta a figyelmet.

A szlovák parlament épülete PozsonybanForrás: Shutterstock

Fekete-Győr és Donáth tehát vagy nem mondtak igazat a PS-SPOLU magyar jelöltjeinek a bejutási esélyeiről, vagy egyszerűen félretájékoztatták őket a szlovák barátaik, ők pedig ezt el is hitték, hiszen
a felvidékiek szerint a momentumos politikusok nemzetpolitikai analfabéták.

Mivel a magyar Magyar Közösség Pártját (MKP) és a vegyes nemzetiségű, de magyar irányítású Most-Hidat is a bejutási küszöb alatt mérik, ez azt jelenti, hogy – sajnálatos módon – a 2020. február 29-i törvényhozási választások után valószínűleg nem fognak magyar képviselők ülni a pozsonyi parlamentben.A pozsonyi magyar érdekképviselet elvesztésének a következményei ma még beláthatatlanok.