Magyarország segítséget nyújt Albániának a minapi súlyos földrengés okozta károk felszámolásában - mondta kedden Londonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a NATO alapításának 70. évfordulójára összehívott londoni vezetői találkozón vesz részt, a magyar közmédiának elmondta: a földrengés után az albán kormány és a tiranai katolikus érsekség is segítséget kért a magyar kormánytól.

A külügyminiszter személyesen tárgyalt az albán külügyminiszterrel, és megbeszélések folytak a tiranai érsekséggel is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni nagykövetség előtt 2019. december 3-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Albániában nincs megfelelő mérnöki, statikusi kapacitás annak felméréséhez, hogy a sérült épületek közül melyeket lehet újjáépíteni. Ezért az albán kormány olyan szakértők kiküldését kérte a magyar kormánytól, akik segíteni tudnak a statikai felmérésben – mondta Szijjártó Péter.
Kedden hat magyar mérnök-statikus utazott Albániába.

Hozzátette: Albániában 70 statikus dolgozik a kárfelmérésen, köztük 50 külföldi, és hozzájuk csatlakozik most a hat magyar szakember.

Szijjártó Péter szerint a római katolikus egyház arról tájékoztatta a kormányt, hogy a tiranai érsekséghez tartozó templomok közül öt károsodott jelentősen a földrengésben.
Ezek helyreállításához Magyarország 85 millió forintos támogatással járul hozzá.