A szerdán hatályba lépő rendelet értelmében nagyobb létszámú lesz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), illetve segíthet a nemzetállamoknak a határ őrizetében - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

A főtanácsadó elmondta, az uniós külső határok hatékonyabb védelmét is biztosító Európai Határ- és Parti Őrségről szóló rendelet hatályba lépése után körülbelül 10 ezer főre duzzasztják a Frontex létszámát, ami egy több évig tartó folyamat lesz. 

Bakondi hangsúlyozta, a migráció kérdésében a magyar álláspont nem változott: semmiféle kötelező kvótát nem támogat, a külső határok biztosítását és a jogellenesen Európában tartózkodók kiszállítását képviseli.
Beszélt arról is, az olasz kormány - a választási ígéreteit nem betartva - megváltoztatta a Salvini belügyminisztersége alatt hozott szigorú intézkedéseket, ezért folyamatosan érkeznek az afrikai migránsokat szállító hajók. 

"Tulajdonképpen 2015-höz képest nem sok változott: újra és újra azt szeretnék, ha az európai szolidaritás, sőt a jogállamiság alapvető mutatója az lenne, hogy fogadnak-e be illegális, iratok nélkül érkező, jogellenes határátlépőket az államok" - fogalmazott a főtanácsadó.

Bakondi a Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában elmondta azt is, jelentősen - akár több száz fővel - megnőtt a magyar-horvát és a magyar-román határon bejutni próbálkozók száma, de már Ukrajna felől is történnek kísérletek.