Pánik a Színművészetin: ma meg kell hallgatni Gothárt

2019.12.04. 12:05

Elhalasztották Gothár Péter meghallgatását a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, délelőttről délutánra. Értesüléseink szerint ez már a második halasztás: előbb 10, majd 11 óráról volt szó, aztán délutánra került az időpont. A változtatás oka nem ismert, de lehet, hogy összefüggésben van azzal, hogy az etikai vizsgálatra a sajtó is kíváncsi, az Origo is ott van az egyetemnél. A vizsgálatra azért kényszerült a Színművészeti, mert előbb Fekete Péter kulturális államtitkár írt levelet Upor László rektorhelyettesnek, majd a fenntartó innovációs és technológiai minisztérium is jelezte, hogy figyelemmel kíséri az ügyet. A minisztérium képviselője részt vesz a meghallgatáson. Palkovics László azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy ha a Színművészeti vezetése tudott Gothár ügyéről, de eltitkolta, a minimum, hogy lemondanak.

Információink szerint a meghallgatás az eredeti tervek szerint szerdán délelőtt kellett volna, hogy elkezdődjön. Gothár délelőtt nem jelent meg az épületnél, igaz, voltak olyan információk, hogy megpróbálják egy hátsó ajtón becsempészni. 

A vizsgálat elől nem tud kitérni a Katona József Színházban szexuális zaklatást elkövető rendező, mert az egyetem fenntartója, az ITM ragaszkodott hozzá, és részt is vesznek benne. Ugyanakkor az épületben megpróbálhatják rejtegetni Gothárt. 

A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Palkovics László azt mondta az ATV-nekha a Színművészeti vezetéséből bárki tudott valamit Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéről, de eltitkolta, akkor a minimum az, hogy le kell mondania. Az innovációs és technológiai miniszter szerint azzal, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója egy éve tudott a molesztálásról, és mégsem tett semmit, felmerül a bűncselekmény gyanúja. 

Ahogy újabb információkkal rendelkezünk Gothár Péter meghallgatásáról, cikkünket frissítjük.