Ha december 12-én a választáson a toryk győznek, akkor január 31-vel a britek kilépnek az EU-ból

Vágólapra másolva!
Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Brexitről, a brit előrehozott választásról, annak tétjéről és esélyeiről beszélt.
Vágólapra másolva!

A képviselő a Brexit kapcsán arról beszélt, hogy a több mint két és fél éve húzódó folyamat nagyon bonyolult, sok kihívással van teli, ami minden politikus számára sok tanulságot hordoz. Az is érdekes, hogy a 2017 márciusi kilépési bejelentés után több mint másfél évvel fogalmazódott meg az első brit nyilatkozat a kiválásról, addig sokszor leszavazta a kormány tervezetét a brit Alsóház. Ennek következtében miniszterelnökök buktak bele a Brexitbe.

Arra a kérdésre, hogy a mostani kormányfőre is ez vár, Juhász Hajnalka úgy vélte, ez is összetettebb kérdés, hiszen Boris Johnson az elmúlt két évben egészen különleges nyilatkozatokkal hívta fel magára a figyelmet, a May kormányban is igyekezett mindig a kormányzaton belüli ellenzék szerepében mutatkozni. Ám Boris Johnson sikeresebb lett, mint elődei, az általa beterjesztett politikai nyilatkozat annak ellenére, hogy nem sokban változott az elődjétől, mégis konkrétabb mondatok szerepelnek benne az északi kérdésről. Arról nem beszélve, hogy a miniszterelnök aláíratott egy jogszabályt az uralkodóval, de ezt később a Legfelsőbb Bíróság jogszabályellenesnek minősített.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.