Magyarország addig blokkolja Ukrajna NATO-tagságát, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják a jogaikat

2019.12.04. 16:14

A NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját Magyarország akkor oldja fel, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az ukrán nyelvtörvény előtt őket megillető jogaikat - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának szerdán, a londoni NATO-csúcson.

Magyarország érdeke, hogy Ukrajna stabil, demokratikus és biztonságos ország legyen. Hiszen minél erősebb és stabilabb Ukrajna, annál jobb helyzetbe kerülhetnének a kárpátaljai magyarok - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter felidézte, hogy a kárpátaljai magyarok jogait még az előző elnök alatt súlyosan megsértették, és az utóbbi időszakban rejtett módon, az ukrán titkosszolgálat bevetésével tovább nőtt rajtuk a nyomás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagállamok londoni jubileumi csúcstalálkozóján 2019. december 4-én.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter leszögezte: többször világossá tették az ukrán félnek, hogy Magyarországnak akkor lesz lehetősége feloldani a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják pontosan azokat a jogokat, amelyek az ukrán kisebbségi és nyelvhasználati törvény életbe lépése előtt megillette őket.

"Nem kérünk semmi pluszt, nem kérünk többletjogokat a kárpátaljai magyaroknak, csak azokat, amelyekkel korábban rendelkeztek" - összegzett Szijjártó Péter, azt is megjegyezve, hogy egészen addig nem oldják fel a magyar vétót.