Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Legfőbb Ügyészség, valamint a Belügyminisztérium vezetői a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának nyolcadik évfordulóján tartott rendezvényen, szerdán a Kúrián.

A legfontosabb a korrupciós lehetőségek megelőzése, ami az e-közigazgatás fejlesztését igényli, hogy az ügyfél és az ügyintéző ne kerüljön személyes kapcsolatba, így zárva ki a kísértés lehetőségét - mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese arról beszélt, a Kúria a korrupciós bűncselekmények kapcsán is kellő szigorral érvényesíti az állam büntetőigényét, a társadalmi rend és átláthatóság elvárásait.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Répássy Árpád, az OBH elnökhelyettese kiemelte, hogy a bírák integritással kapcsolatos tudatossága évről évre erősödik, az ítélkezésben a törvényesség, a pártatlanság, a tisztesség és a diszkrimináció-mentesség, mint alapvető értékek maradéktalanul érvényesültek ebben az évben is.

Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese szerint az ügyészség kifejezetten aktív szereplője az Európai Unió igazságügyi együttműködésének (Eurojust) és évről évre csökken az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma.